GLOBUS

Ponovo protesti: Policija ubila crnca zbog e-cigarete

Traži se odgovornost policije za još jedno ubistvo

Redakcija

30.9.2016

Protesti zbog novog policijskog ubistva afroamerikanca u El Cajonu, predgrađu San Diega u Kaliforniji, održani su u srijedu navečer, već drugu noć zaredom. Demonstranti traže odgovornost policije zbog ubistva Alfreda Olanga (38), javlja CNN.

Olanga je policajac ustrijelio kad je ovaj izvukao e-cigaretu iz džepa i uperio je prema dvojici policajaca na parkiralištu. Policija je objavila fotografiju na kojoj Olango zauzima "položaj za pucanje".

U srijedu navečer objekt koji je držao u ruci identificiran je kao elektronička cigareta.

Njegova smrt pokrenula je proteste aktivista koji pozivaju policiju na odgovornost i traže objavljivanje video-snimke. Neki su demonstranti bacali boce s vodom na policijski kordon. Mnogi su držali natpis "Black Lives Mater" (crnački životi vrijede).

Gradonačelnik Bill Wells rekao je da je vidio snimku ubistva. "Vidio sam čovjeka koji je bio izbezumljen, koji se ponašao kao da trpi veliku bol, i vidio sam kako je upucan i ubijen i to mi je slomilo srce. Da je to bio moj sin, bio bih uništen."

Ipak, Wells je pozvao na strpljenje dok istraga traje. Šef policije Jeff Davis obećao je da će njegova jedinica za ubistva istražiti pucnjavu te da će je ured državnog advokata revidirati. Na pitanje o angažiranju vanjske agencije pri istrazi, Davis je odgovorio: "Vjerujem svojim istražiteljima. Vjerujem u sistem."

Uprkos garanciji, aktivist Shane Harris iz National Action Network izjavio je da ne vjeruje lokalnim tužiteljima da istražuju lokalnu policiju.