BIH

Završna konferencija za novinare SBB Goražde

Želimo da naš grad i naši sugrađani budu nezanemareni dio BiH

Al. B.

30.9.2016

Savez za bolju budućnost Goražde uputio je zahvalnost sugrađanima na podršci pruženu tokom predstavljanja programa rada kandidata za Općinsko vijeće Goražde i zajedničkog kandidata SBB i SDA za načelnika općine. Predsjednik Kantonalnog odbora Sanel Mušović, kandidat za načelnika Muradif Kanlić i nosilac liste Nihad Ćulov kampanju su ocijenili jednom od najuspješnijom do sada. 

- Korektnim nastupima, iznoseći činjenice, ne ugrožavajući ničije dostojanstvo, uvjerenja smo da unosimo novu notu u ovu, ali i buduće predizborne kampanje, u kojima ne treba biti neprijatelja, uvreda i neutemeljenih prepirki, jer to je odlika grlatih političkih neznalica – poručeno je iz SBB-a.

Ipak, zbog poruka odaslanih sa predzbornih skupova nezavisnog kandidata Muhameda Ramovića i Stranke za BiH, planirani koncept posljednje konferencije za novinare SBB-a Goražde u kampanji za općinske izbore morao je biti djelimično izmijenjen. 

- Sve što smo imali reći, rekli smo na pragu više od 5.000 goraždanskih domova i prezentirali svoje kvalitete. No, poslednji predizborni skupovi neovisnog kandidata za načelnika, Ramovića i SBiH opredjelio nas je za dodatno predstavljanje našeg pogleda na značaj koalicije SDA – SBB. Koalicija SDA-SBB nije koalicija moćnika već koalicija koja hoće da na svim nivoima ustabili vlast, ujedini bošnjački korpus koji postaje prepoznatljiv faktor u okruženju i na koji neće uticati turbulencije u regiji. Jedinstveni Bošnjaci su sa tribina posmatrali poslednje nemire u Makedoniji, Crnoj Gori, pad Vlade u Hrvatskoj i suzavce u parlamentu Kosova. Čitava referendumska priča u RS-u dobija epitet propale avanture. Svjedoci smo da je ovo najmirnija kampanja do sada, jer se u Bošnjaka nije imao ko svađati, osim sitnih peckanja neovisnih, potrošenih i zaboravljenih jezika. Ovo je koalicija u kojoj SBB želi da bude prepoznatljiv po podršci mladima, kulturi, sportu, obrazovanju i zdravstvu, ali i kao impuls vlasti za nove privredne podvige i investicije koja ovu zemlju i naš grad približava evropskom putu – poručeno je sa konferencije. 

muradif-kanlic-2

Muradif Kanlić: Zajednički kandidat SDA-SBB za načelnika Goražda

Istaknuto je kako su pojedinci, koji sada na predizbornim skupovima prezentiraju hvalospjeve o sebi, bili na pozicijama na svim nivoima vlasti.

- Ali vrlo brzo su se pokazali kao uvezan energetski lobi čiji bosovi su htjeli da preotmu koncesije na hidroelektrane, okupiraju nam rijeke i preuzmu državno blago. Stranku za BiH narod je davno osudio i oni su postali politička prošlost u našoj zemlji. Nešto živih „pipaka“ je preostalo još u Goraždu. Ti „pipci“ sada na svojim skupovima omalovažavaju koaliciju SDA-SBB koja je na kormilima svih nivoa vlasti u državi. Kažu da njima podrška koalicije ne treba, iako njihov ministar, koji je dio naše kantonalne vlade, za svako približavanje federalnom nivou mora vući za rukav i moliti nekoga iz SDA ili SBB-a da mu taj kontakt upriliče. Što se tiče neovisnog kandidata za načelnika Goražda, Ramovića, rješenje za svaki svoj budući projekat u svom programu rada traži u potpori kantona, entiteta i države. To znači da je primoran da bude ovisnik. Ramović je napustio brojne institucije i političke opcije, a iz nekih je istjeran. Više ga niko ne želi vidjeti u svom timu. Kao prebjega iz SDA i SBB-a nije ga nikada zanimala nikakva koalicija, već je mislio politički opstati i profitirati na sukobu dvije najjače bošnjačke stranke, a kada su se one ujedinile učinile su ga beznačajnim i odbačenim iz obje političke opcije. Ovakvim svojim vođenjem lokalne zajednice, on gura Goražde u izolaciju i privatnu nahiju. Predstavlja nam se kandidatom volje građana, a volja građana će 2. oktobra pokazati da li je i od njih odbačen – istaknuto je na konferenciji za novinare.

Kandidati Saveza za bolju budućnost Goražde poručuju da ih ne interesuje lična dobit hvalospjevi i samoljubivost, kao ni hidroelektrane i slična postrojenja kao vlasništvo podobnih kadrova, već samo rad u svim segmentima društva i briga za društvenu zajednicu.

- Mi želimo da naš grad i naši sugrađani budu nezanemareni dio BiH, da dosegnemo uslove života Evrope i da namjere da se ovaj prostor prepusti lokalnim šerifima odu u zaborav – kazali su u SBB Goražde.