GLOBUS

Užas u najavi: Nismo pravili atomsku bombu da nam stoji u vitrini

Eskalacija sukoba između Indije i Pakistana

Avaz.ba

30.9.2016

Više od 10.000 Indijaca koji žive na granici s Pakistanom moralo se evakuisati nakon prekjučerašnjeg 'hirurškog udara' koji je indijska vojska izvela na teritoriju Pakistana, dok pakistanski ministar odbrane prijeti nuklearnim oružjem.

Indijske vlasti tvrde kako je vojska izvela "hirurški udar" na položaje militanata koji su planirali napade na teritoriju Indije, dok pakistanske novine tvrde kako se jedino čula paljba minobacača i pušaka, čest prizor duž crte razgraničenja u Kašmiru. Indija je potom naložila evakuaciju građana iz granične regije, u strahu od moguće eskalacije sukoba.

Pakistanski ministar odbrane Khawaja Asif prije četiri je dana upozorio da će uništiti Indiju ako se usudi nametati rat.

- Pakistanska vojska je u potpunosti spremna odgovoriti na bilo kakvu nepodopštinu Indije, rekao je Asif.

- Nismo napravili atomsku bombu da nam stoji u vitrini. Ako dođe do toga, iskoristit ćemo je i eliminisati Indiju.

Najnoviju seriju eskalacija započeo je napad kašmirskih pobunjenika ranije ovog mjeseca, koji su ubili 18 indijskih vojnika. Indijske vlasti vjeruju kako su militanti imali podršku službenog Pakistana, zbog čega su naložili napad na njihove položaje preko granice.

Od jula ove godine, više od 80 ljudi ubijeno je u indijskom dijelu Kašmira, od kojih su mnogi bili civili.

Obje države posjeduju nuklearno oružje i nisu potpisnice sporazuma o neširenju nuklearnog oružja. Stručnjaci procjenjuju kako se na svakoj strani nalazi između 110 i 130 bojevih glava, te se eskalacija bilo kojeg sukoba u regiji lako može pretvoriti u razmjenu paljbe nuklearnim oružjem.