KULTURA

Zeničko pozorište otvara 67. umjetničku sezonu

"Mrtve ribe plivaju na leđima"

Autor:Fena

30.9.2016

Bosansko narodno pozorište Zenica sutra će premijernom koprodukcijskom predstavom "Mrtve ribe plivaju na leđima", autora Josipa Mlakića, otvariti  67. umjetničku sezonu.

Predstavu je postavila mostarska rediteljica Tanja Miletić-Oručević i ovo je prva koprodukcija tri teatra - Hrvatskog narodnog kazališta iz Mostara, Narodnog pozorišta Mostar i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Dramski prvijenac višestruko nagrađivanog književnika i scenariste Josipa Mlakića je i praizvedba njegovog teksta, koji je okupio glumački tim sa sedamnaest glumaca iz tri teatra.

Adaptaciju Mlakićevih kratkih priča "Mrtve ribe plivaju na leđima" uradili su Dragan Komadina i rediteljica, a predstava obrađuje ratne rane hrvatsko - bošnjačkog sukoba i postratnu svakodnevnicu sa kojom se susrećemo.

- Ovakvi umjetnički projekti su puno više od pukog koprodukcijskog i poslovnog partnerstva, a nama je to i doživljaj jer ćemo ovu hercegovačko-bosansku pozorišnu energiju predstaviti publici u novoj umjetničkoj sezoni - kaže direktor BNP-a Zenica Hazim Begagić.

Premijera predstave Josipa Mlakića "Mrtve ribe plivaju na leđima", u režiji Tanje Miletić-Oručević, igra se na centralnom dijelu Velike scene BNP-a u subotu  u 19 i 30 sati, a prva repriza predstave će biti u nedjelju, 2. oktobra, također u 19 i 30 sati.