GLOBUS

Tajni plan Vladimira Putina: Zašto je Rusija poslala vojsku u Siriju?

Povratak na veliku scenu

Avaz.ba

30.9.2016

Ruski novinar Oleg Kashin tvrdi kako je ruska intervencija u Siriji brilijantan potez predsjednika Vladimira Putina, kojom je prisilio zapadne sile da vrate Rusiju za pregovarački stol, prenosi britanski The Guardian.

Ruski se narod, kaže Kashin, zasitio ratova nakon 10-godišnjeg sukoba u Afganistanu između 1979. i 1989., kada je poginulo više od 15.000 sovjetskih vojnika. Stoga Putinova odluka o slanju vojnih snaga u Siriju predstavlja iznenađenje.

Prije tri godine, Putin je u Siriji djelovao kao posrednik između Bašara al-Assada i zapada, u potrazi za kompromisom. Danas njegovi zrakoplovi bombardiraju položaje prozapadnih pobunjenika.

Kashin vjeruje kako je razlog samo jedan: Ukrajina. Kada je Putin krenuo u pripajanje Krima Rusiji, očekivao je da neće naići na otpor zapadnih zemalja. No, njegovi su se prijatelji ubrzo našli na popisu međunarodnih sankcija, skupina G8 je postala G7, a Rusija je završila u međunarodnoj izolaciji.

Rat u Siriji Putinu je došao kao poklon. S obzirom da je Rusija postala ključni igrač u Siriji, Zapad ponovno mora pregovarati s Moskvom. Putinov cilj je produžiti rat koliko je god moguće, čime se nada osigurati mjesto Rusiji za pregovaračkim stolom, i dobiti legitimitet za vanjsku politiku Kremljina.

U međuvremenu, ruski građani vjeruju kako Putin ratuje protiv Islamske države, i time ih štiti od terorističkih napada. 

Radi se, kaže Kashin, o velikom PR uspjehu u Rusiji i inozemstvu, i ništa se neće promijeniti dok zapadni vođe ne počnu razgovarati s Putinom. Ne o Siriji, već o Ukrajini i sankcijama.