NOGOMET

Nekadašnji Štilićev saigrač proćerdao milione, živi na rubu egzistencije

Artem Milevskij živi raskalašeni život

(A.Č.)

30.9.2016

Nekada je bio velika nada ukrajinskog nogometa, ali Artem Milevskij nikada nije uspio do kraja realizirati karijeru kakvu su mu predviđali. Veseli Ukrajinac svoje je najbolje trenutke doživio je u Dinamu iz Kijeva za koji je u devet godina postigao 57 pogodaka.

Milevski je također odigrao 50 utakmica i za reprezentaciju Ukrajine, a igrao je i u tandemu sa Andrejom Ševčenkom. U jednom je trenutku važio je za napadača vrijednog 10 miliona eura, ali, posljednih godina karijera mu je krenula silaznom putanjom. U turskom Gaziantepu gdje je bio suigrač našem Semiru Štiliću, zadržao se kratko, a zadnji klub prije dolaska u Hajduk 2014. mu je bio Aktobe iz Kazahstana.

Za Milevskog se znalo da je paklen igrač, ali i da je problematičnog temperamenta. I 2008. i 2009. bio je proglašavan za najboljeg ukrajinskog nogometaša, ali je iz kijevskog Dinama otišao bez odštete, zbog niza prekršenih klupskih pravila, uglavnom vezanih za izlaske i opijanje...

Danas, nekoliko godina kasnije, Milevskij je otvorio dušu za jednu rusku televiziju gdje je otkrio koliko je zarađivao u Kijevu i kako je sve spiskao.

- Oduvijek mi je želja bila zaigrati u Italiji. Ugovor u Dinamu mi je istekao 2013. godine i htio sam otići besplatno u Livorno, ali to je ostao samo san.

Rekorda godišnja plaća u Dinamu bila je dva miliona eura?

- Da, tolika mi je bila godišnja plaća, a od svega toga sada sam ostao na samo milion eura, sve ostalo sam spiskao.

- Na četiri automobila sam potrošio oko pola milijuna, a niti jedan više ne vozi. Ali, ne žalim ni za čim što sam napravio u životu, iako, karijera mi je mogla biti i nešto bolja.

Milevskij je prošle sezone nosio dres rumunjske Concordije Chiajna, a od ove sezone član je ruskog Tosna za koji još nije ubilježio nastup