GLOBUS

Trijebi narkomane: Duterte sebe uporedio s Hitlerom

Filipinski predsjednik ne preza ni od čega

(A.Č.)

30.9.2016

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte pojačao je krvavu anti-kriminalnu retoriku poređenjem Hitlerovog masakra miliona Jevreja sa svojom ambicijom koja bi ga "usrećila ukoliko uspije da pobije tri miliona narkomana".

Duterte je to izjavio po povratku iz Vijetnama gdje je razgovarao sa tamošnjim liderima o načinima borbe protiv narkotika, prenosi AP.

"Hitler je masakrirao tri miliona Jevreja, a mi imamo tri miliona narkomana. Bio bih srećan ako bi ih sve pobio", izjavio je Duterte pozivajući se na procenu filipinske vlade o broju preprodavaca i uživalaca narkotika na Filipinima.

duterte44

Prema procjeni historičara, nacisti su prije i tokom Drugog svjetskog rata ubili šest miliona Jevreja, navodi AP. Dok su Hitlerove žrtve bile nevini ljudi, Duterte je rekao da su njegove mete "svi kriminalci" i da bi njihovo uklanjanje riješilo problem droge u njegovoj zemlji.

Duterte kaže da njegove javne prijetnje smrću služe kako bi zastrašile dilere drogom i navele ih da prestanu time da se bave kao i da obeshrabri potencijalne korisnike.

U svojoj predizbornoj kampanji, Duterte je obećao da će pobiti toliko dilera i korisnika droge da će "moći da nahrani sve ribe na obalama Manile", kao i da će ih ubijati vješanjem, jer "ne želi da troši struju na njih", prenosi AP.