VIJESTI

Ustavni sud BiH danas o referendumu u RS

U manjem bh. entituetu 25. septembra održan antiustavni referendum o danu RS

E. Ma.

30.9.2016

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas će raspravljati o referendumu o danu RS, koji je održan 25.septembra i pored odluke Suda o neustavnosti njegovog organiziranja. Na dnevnom redu 100. plenarne sjednice Ustavnog suda BiH koja je zakazana za 9.30 sati je Rješenje o neizvršenju odluka suda koje se odnosi na Odluku o ustavnosti Zakona o praznicima RS.

Komisija za sprovođenje referenduma u RS saopćila je da je na referendum o 9. januaru kao danu RS izašlo više od 55 posto ljudi, a za "Da" je glasalo više od 99,8 posto birača.

Međunarodna zajednica oštro je osudila organiziranje referenduma, a kako je najavljeno slijede sankcije za vlasti RS.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je ranije kako će se predsjednik RS Milorad Dodik i svi drugi koji su odgovorni za organiziranje ovog referenduma morati suočiti s posljedicama tog protivustavnog i nezakonitog postupka jer je to eklatantan primjer kršenja Dejtonskog sporazuma., Ustava i zakona BiH.

Tužilaštvo BiH uputilo je poziv Dodiku na saslušanje, no on je izjavio da neće doći u Sarajevo i da želi da da izjavu samo u nekoj od pravosudnih institucija u RS.

Istakao je i kako je već pripremljena apelacija Ustavnom sudu BiH u vezi s ocjenom ustavnosti svih zakona i općih pravnih akata koji su usvojeni u Parlamentu entiteta Federacija BiH, jer Klub Srba u Domu naroda ove institucije nije konstituiran u skladu s Ustavom poslije izbora 2014. godine.

Najavio je i drugu apelaciju Ustavnom sudu BiH, koja se odnosi na 1. mart i Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Dodik je objasnio kako je potrebno da se ispune tehnički uvjeti, odnosno da se prikupe potpisi članova Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Narodnoj skupštini RS.