GLOBUS

Danas posljednji ispraćaj Šimona Peresa, na sahrani i Mahmud Abas

Najavljen dolazak vodećih svjetskih lidera

A. Č.

30.9.2016

Bivši predsjednik i premijer Izraela i dobitnik Nobelove nagrade za mir Šimon Peres, danas će biti sahranjen u Jeruzalemu, a državnoj sahrani prisustvovat će mnogobrojni svjetski lideri.

Ceremonija državne sahrane Peresa, koji je preminuo u srijedu u 93. godini, bit će održana na izraelskom nacionalnom groblju Gora Hercl u Jerusalimu.

Liderima iz cijelog svijeta, među kojima će, kako je najavljeno, biti američki predsednik Barak Obama, francuski predsednik Fransoa Oland, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, njemački predsjednik Joahim Gauk i britanski princ Čarls, pridružit će se i palestinski predsjednik Mahmud Abas.

Abas će predvoditi delegaciju visokih palestinskih zvaničnika, uključujući glavnog pregovarača sa Izraelom Saeba Erekata, najavio je neimenovani visoki palestinski zvaničnik.

Abas svojim prisustvom “želi da pošalje snažnu poruku izraelskom društvu da su Palestinci za mir i da cijeni napore miroljubivih ljudi kao što je Šimon Peres”, naveo je isti zvaničnik.

Sahrani će, kako najavljuju agencije, prisustvovati i američki državni sekretar Džon Keri, bivši predsednik SAD Bil Klinton, kanadski premijer Džastin Trudo, šef britanske diplomatije Boris Džonson, španski kralj Felipe VI, holandski premijer Mark Rute, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, bivši britanski premijer Toni Bler i mnogi drugi.

U Izraelu je bezbjednost izuzetno pojačana, pri čemu će 8.000 policajaca biti mobilisano u operaciji za koju je načelnik policije u Jeruzalemu rekao da je “bez presedana”.

Glavni put koji vodi u Jeruzalem bit će danas povremeno zatvaran, pošto će njime proći visoki svjetski zvaničnici sa međunarodnog aerodroma “Ben Gurion”, dok će putevi koji vode ka groblju Gora Hercl biti zatvoreni za saobraćaj prije podne.

Sahrana se održava u trenutku kada počinju veliki jevrejski praznici, a u tom periodu izraelske vlasti strahuju od pojačanog palestinskog nasilja.

Peres je bio u bolnici nakon moždanog udara koji je dobio prije dvije sedmice.