VIJESTI

Putnici će SMS-om moći saznati kad imaju prijevoz

SAZNAJEMO Za 15 dana postavljanje šifri na tramvajskim, autobuskim i trolejbuskim stajalištima

A. TABAK

29.9.2016

Zahvaljujući uvođenju nove GRAS-ove usluge, Sarajlije će za 15 dana u svakom momentu znati za koliko minuta će na stanicu stići tramvaj, trolejbus, autobus i minibus. Putnici će na stajalištima imati šifru koju će ukucati u svoj mobitel i poslati na određeni broj, nakon čega će dobiti povratnu informaciju za koliko će doći neko od vozila. Cijena poruke bit će simbolična.

Ugrađeni moduli

Kako nam je kazao Jakub Kubur, izvršni direktor za upravljanje saobraćajem u GRAS-u, riječ je o projektu „Bus info“, na kojem se radi već godinu i po u saradnji s kompanijom „BH Telecom“, i za početak će biti obuhvaćen tramvajski saobraćaj.

3333

Kubur: Konačno realizacija ''Bus info'' projekta  

- U svim tramvajima već su ugrađeni moduli. Riječ je o uređajima koji prate vozilo u svakom trenutku, gdje se nalazi i kojom se brzinom kreće. Također, uređaji su postavljeni i u dvije trećine trolejbusa. Za sedam do osam dana to će biti završeno. A započela je i njihova ugradnja u autobuse - istaknuo je Kubur.

Testna praćenja

Kubur dodaje da će, zahvaljujući ugradnji ovih uređaja, uvijek znati šta radi vozač i pridržava li se zadatog rasporeda. Ukoliko dođe do zastoja, putnici će dobiti te informacije, a saobraćaj će biti preusmjeren.

Riječ građana

Adem Šantić:

- To bi bila super usluga GRAS-a. Konačno da dobijemo nešto savremeno.

45

Svima bi to dobrodošlo, posebno nama, đacima, ne bi više bilo kašnjenja u školu.

Raska Salić:

- Nadam se da će se taj projekt realizirati. To je vrlo pozitivna stvar.

55

Gužve bi se smanjile, ne bismo više čekali po sat na autobuse, kao što je sada slučaj.