VIJESTI

PIC će podržati procesuiranje odgovornih za referendum!

"Avaz" otkriva 4. oktobra ključna sjednica o udaru na Ustav BiH

A. DUČIĆ

29.9.2016

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) sastavljen od ambasadora u našoj zemlji, prema diplomatskim izvorima "Dnevnog avaza", trebao bi održati sjednicu dva dana nakon lokalnih izbora, dakle 4. oktobra. Prema informacijama koje smo jučer dobili, na ovoj sjednici vjerovatno neće biti donesene nikakve odluke o sankcioniranju osoba odgovornih za organiziranje referenduma s predsjednikom RS Miloradom Dodikom na čelu.

Tužilaštvo i SIPA

Umjesto toga, PIC bi trebao dati podršku državnim institucijama u implementaciji odluke Ustavnog suda BiH, odnosno Državnom tužilaštvu i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) te općenito agencijama za provođenje zakona u našoj državi i pravosuđu.

Ambasadori u našoj državi posljednjih su dana održali niz konsultacija s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom (Inzko) u vezi s pokrenutim aktivnostima usmjerenim ka sankcioniranju odgovornih osoba RS te osiguranju provedbe odluka Ustavnog suda BiH.

Francuska ambasadorica u našoj državi Kler Bodoni (Claire Bodonyi) izjavila je za "Avaz" da sve zemlje Evropske unije dijele isti stav u vezi s referendumom o 9. januaru.

claire-11

Bodoni: Prioritet trebaju imati reforme

- Žao nam je što je ovaj referendum organiziran bez zakonske osnove. Ovo glasanje neće ništa promijeniti u vezi s obavezujućim karakterom odluka Ustavnog suda BiH. Pitanje državnih praznika RS treba biti riješeno političkim dijalogom i kroz zakonske procedure, a uz poštivanje odluka Suda - kazala nam je ambasadorica Francuske u BiH.

EU put

Što se tiče Francuske, ističe ona, pravo pitanje jeste budućnost građana BiH.

- Zbog toga prioritet trebaju biti reforme koje vode zemlju na putu ka EU, putu koji su odabrali sami stanovnici BiH. U ovo vrijeme izborne kampanje, budućnost BiH postala je talac političkih igara. A ustvari, zadatak jednog političkog vođe je da vodi svoj narod ka blagostanju, sigurnosti i povjerenju u budućnost - kazala je Bodoni.

Ona je istakla da "uprkos onima koji ne djeluju u tom pravcu, ili štaviše, koji žele da on doživi neuspjeh, evropski put ostaje otvoren".

- Francuska, kao i njeni partneri, nastavit će da podržava napore onih koji u BiH rade na izgradnji zajedničke budućnosti mira i prosperiteta - poručila je Bodoni.

Dodik na crnoj listi SAD?

Sjedinjene Države najjači su zagovornik sankcioniranja onih koji su organizirali neustavni i antidejtonski referendum, a postoje mehanizmi kojim se to i omogućava.

- Treba napomenuti da američke vlasti periodično objavljuju crnu listu, tačnije spisak organizacija koje su pod posebnom prismotrom i osoba kojima je blokirana imovina te s kojima Amerikanci ne smiju imati nikakav poslovni odnos. Moguće je očekivati da se, primjerice, i Dodik, kao neko ko ruši mirovni sporazum, nađe na toj listi - kazali su nam naši izvori.

Mediji u Srbiji: Posljednji Dodikov krug prosrpstva

Beogradska "Politika" jučer je izvijestila da Zapad sprema sankcije za Dodika te njegovo uklanjanje, ali da ga Srbija neće štititi. Prema pisanju srbijanskog "Blica", ovo je Dodikov "posljednji krug koji trči na stazama prosrpstva, jer su se ove ideologije odrekli čak i njeni portparoli poput Tomislava Nikolića, Aleksandra Vučića, pa i samog Vojislava Šešelja".