KOLUMNE

Lažni car Šćepan Mali

Ličnost dana Hasan Pleh

R. I.

30.9.2016

Do prije godinu-dvije malo je ko u pravosudnim i sigurnosnim strukturama znao za ime Hasana Pleha. No, nakon što je pripadao lokalnom osoblju jedne strane ambasade u Sarajevu, osioni Goran Salihović postavio ga je za šefa Kabineta glavnog tužioca BiH. Pleh je, tako, počeo praviti podzemno-vasionsku karijeru, na do sada neviđeni način u BiH.

Štetni samohvalisavac

Podzemnu, jer se svuda hvalisao da je navodni američki čovjek, da može uhapsiti svakoga, a Salihović mu je dodatno i protuzakonito omogućio da, iako nije imao status tužioca, ima uvid u predmete, istrage i da čak izdaje naredbe tužiocima Tužilaštva BiH.

Pleh je prijetio i brojnim političarima, a naročito je bio ljut na Fahrudina Radončića, „jer mu ovaj nije dao podršku da svojevremeno bude izabran za direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH“. Iz polumraka intriga, kuloarskih spletkarenja, ovaj čovjek opasnih namjera se, zahvaljujući Salihoviću, u ime Tužilaštva BiH pokušao obratiti i Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kada se razmatraju izvještaji o radu Tužilaštva BiH.

Kontrola tužilaca

Dodatno, Salihovića je Pleh slao i da sjedi iza leđa svom zamjeniku Boži Mihajloviću i nadgleda ga osobno u pojedinim slučajevima koji su bili politički motivirani. Nakon odluke VSTV-a i jasnog stava da je Salihović nedopustivo omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene - gdje je Pleh praktično nacrtan - postaje jasno da će jedna pravna varalica završiti poput one poznate priče o lažnom caru Šćepanu Malom. Na kraju, nadležni organi trebaju utvrditi postoje li i za Pleha elementi počinjenja krivičnih djela u neovlaštenom obavljanju veoma važnog posla.