LIFESTYLE

Egipat gradi novu prijestolnicu vrijednu čak 45 milijardi dolara

Kinezi pomogli sa velikim sredstvima

Redakcija

29.9.2016

Egipatska vlada odlučila je izgraditi novi glavni grad u pustinji, oko 45 kilometara jugoistočno od Kaira, a Kina će financirati već dio troškova koji se procjenjuju na 45 milijardi dolara.

Već su započeli radovi na 700 kvadratnih kilometra zemljišta koje je trenutno u vlasništvu egipatske vojske. Nova, zasad neimenovana prijestolnica, trebala bi imati do pet miliona stanovnika, a optimistične procjene govore da će biti završena do 2021. godine.

Ambiciozan projekt činio se nemogućim za siromašnu arapsku državu, sve dok se u priči nisu pojavili kineski financijeri.

U nedjelju je objavljeno da će China Fortune Land Development, kineska kompanija specijalizirana za razvoj nekretnina, u izgradnju novog glavnog grada Egipta uložiti 20 milijardi dolara. Već su ranije sporazumom s kineskom vladom osigurana sredstva u visini 15 milijardi dolara kojima će se financirati izgradnja kompleksa za održavanje velesajmova, 14 vladinih zgrada i najvećeg konferencijskog centra u Africi. Objavljeno je i da će uskoro početi pregovori o izgradnji novog univerziteta, koje će također platiti Kina.

Na mjestu novoga grada već je podignuto nekoliko stotina stambenih zgrada, a pustinja vrvi od radnika koji ubrzano grade ceste i ostalu infrastrukturu. Navodno je odabrano i mjesto na kojem će biti podignuta nova predsjednička palača.

Odluku o izgradnji nove prijestolnice vlasti opravdavaju nesnosnim gužvama i raspadajućom infrastrukturom Kaira, grada u čijoj okolici živi čak 30 milions ljudi, ili trećina egipatskog stanovništva.

Egipat nije prva država koja je odlučila sagraditi potpuno novi grad prilagođen potrebama državne administracije. Isto su učinile Turska s Ankarom, Indija s Novim Delhijem i Brazil s Brasilijom. Pristaše ovog projekta navode kako će nova prijestolnica pomoći da se smanji nezaposlenost i povećati efikasnost državne uprave koja je broji čak 7 milions različitih službenika, piše USA Today.  

U egipatskim medijima pojavila su se nagađanja o još jednom motivu za odluku o preseljenju, koji se ne spominje u vladinim priopćenjima. Trenutno najveća vladina zgrada, Mogamma, u kojoj radi 30 hiljada ljudi, nalazi se baš na Trgu Tahrir, koji je u svjetske medije dospio kao poprište žestokih sukoba između protestanata i državnih snaga sigurnosti za vrijeme Arapskog proljeća. I ostale zgrade države uprave nezgodno su smještene u centru Kaira, pa bi u slučaju novih pobuna naroda mogle biti laka meta za demonstrante.