VIJESTI

Inzko: Građani BiH žele prosperitet, sigurnost i evropske integracije

Visoki predstavnik na forumu u austrijskom Valdenu

Fena

29.9.2016

Politička situacija u Bosni i Hercegovini je puna izazova, ali su nagrade za prevazilaženje prepreka velike, i međunarodna zajednica je opredijeljena da pomogne građanima da te prepreke prevaziđu - kazao je danas visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, dodajući da građani BiH žele prosperitet, sigurnost i evropske integracije te da su "političari koji bi pokušali da tome stanu na put, kao kralj Knut koji pokušava zaustaviti plimu".

To je izjavio obraćajući se učesnicima 7. ekonomskog foruma Centralne i Istočne Evrope koji se održava u austrijskom gradu Veldenu, gdje je BiH opisao kao "zemlju koja pruža istinske šanse za poslovanje", kojoj je sada potrebno praktično partnerstvo u oblasti trgovine i investicija.

Podsjetio je investitore na blizinu BiH tržištu Evropske unije, njenu obrazovanu i kvalificiranu radnu snagu, povoljnu fiskalnu politiku s jednim od najmodernijih i najefikasnijih sistema indirektnog oporezivanja u jugoistočnoj Evropi te druge prednosti koje naša zemlja ima da ponudi.

- Sada, kada je BiH poduzela ključni korak, a to je apliciranje za članstvo u EU, nalazimo se na pravom putu - rekao je Inzko.

To je, istakao je, put koji otvara mogućnosti za građane BiH, kao i mogućnosti za perspektivne partnere van zemlje koji razmišljaju o poslovanju u BiH, saopćeno je iz OHR-a.