GLOBUS

Nevjerovatno: Kandidat za predsjednika SAD ne zna niti jednog stranog državnika

Doveden u neugodnu situaciju u emisiji na MSNBC-u

(Al. Ti.)

29.9.2016

Nezavisni kandidat na američkim predsjedničkim izborima Gary Johnson nije bio u stanju imenovati nijednog stranog čelnika pošto je prije tri sedmice pokazao da ne zna za sirijski grad Alep.

Libertarijanac Gary Johnson ostao je bez teksta tokom duge minute na tv stanici MSNBC u srijedu navečer kad ga je novinar upitao da navede omiljene strane čelnike.

"Ko je vaš omiljeni strani čelnik? S bilo kojeg kontinenta, iz bilo koje zemlje, navedite ime čelnika kojeg poštujete i divite mu se, bilo kojeg", upitao je novinar Chris Matthews.

Johnsonov kolega William Weld, koji je sjedio pored njega, prvi je odgovorio: "Moj je Shimon Peres".

"Ali govorim o živima", odgovorio mu je novinar okrenuvši se Johnsonu. "Morate znati. Bilo gdje, na bilo kojem kontinentu. U Kanadi, Meksiku, Europi, Aziji, Latinskoj Americi, Africi, imenujte stranog čelnika kojeg poštujete", inzistirao je tv voditelj.

"Mislim da će ovo biti kao s Alepom", odgovorio je Gary Johnson aludirajući na situaciju od početka septembra kad je uzvratio sa "Što je to Alep?" na pitanje o sirijskom gradu opkoljenom mjesecima.

Johnsonova stranka obično je na marginama američkog političkog krajobraza kojim dominiraju republikanska i demokratska stranka. Ove godine mogla bi biti izbor više Amerikanaca koji odbijaju glasati za demokratkinju Hillary Clinton ili republikanca Donalda Trumpa, najnepopularnije kandidate u historiji SAD-a.