VIJESTI

Otkrivamo ko je i zašto bacio bombu na kuću kandidata za načelnika Starog Grada

Nakon sinoćnjeg incidenta u sarajevskom naselju Vratnik

Autor:A. Ka.

29.9.2016

Zbog bombaškog napada u ulici Ispod grada na kuću Halida Solakovića, kandidata za načelnika Općine Stari Grad ispred stranke Građanski savez, a koji se dogodio sinoć u 20.35 sati policija je uhapsila Mirzu Hasanbegovića zvanog Žuti (21) i Dinu Mehanovića zvanog Mali (18).

Uviđajem je utvrđeno da su Hasanbegović i Mehanović aktivirali ručnu bombu “kašikaru”.

Prema nezvaničnim informacijama, mladići su otkriveni zahvaljujući videonadzoru na jednom od objekata u blizini mjesta eksplozije.

Naša ekipa bila je danas na mjestu događaja, gdje su bila vidljiva oštećenja od djelovanja gelera na dva prozora.

Halid Solaković nije želio komentirati incident te je samo potvrdio da je bomba bačena dok njegov sin Nermin Solaković nije bio u kući. U neformalnom razgovoru kazao nam je da “je moguće da je ovo sve politički motivirano”.

No, bomba je, najvjerovatnije, bila namijenjena upravo Nerminu Solakoviću, koji je svojevremeno svjedočio protiv Ademira Peze (za ubistvo Vedada Bajrice, osuđen na 11 godina robije, op. a.). U istom predmetu bio je optužen i Hasenbegović koji se teretio  za pomoć učiniocu nakon izvršenogh krivičnog djela i osuđen je na šest mjeseci zatvora. 

Njemu je i ranije, tačnije 4. novembra prošle godine, u avliju bačena bomba, koja se nije aktivirala, što je i potvrdio tokom svog iskaza u sudnici. I tada je kao mogućeg izvršioca Nermin Solaković označio upravo Hasanbegovića.