BIH

Halim Zukić: Budžet općine koštat ću nula maraka

Kandidat SDA - SBB za načelnika općine Visoko

A. MUJKIĆ

29.9.2016

Halim Zukić zajednički je kandidat koalicije SDA - SBB za načelnika općine Visoko, jedne od industrijski najrazvijenijih sredina u našoj zemlji.

Znači li Vaša kandidatura da niste zadovoljni stanjem u Visokom i onim kako aktuelna načelnica upravlja gradom?

- Svakako da znači. U prvoj polovini mandata aktuelne načelnice krenulo se u jednu sveobuhvatnu reformu okoštalog javnog sektora koji čini šest javnih ustanova i pet javnih preduzeća. Ostvareni su značajni međunarodni kontakti, uspostavljena saradnja s višim nivoima vlasti. Jednom riječju, Visoko je snažno krenulo naprijed. Do onog trenutka kada načelnica Babić odlučuje sve zasluge priskrbiti sebi i minimizirati ulogu matične stranke. Tada dolazi i do odstupanja od zajedničkih programskih ciljeva, a načelnica poseže za savezništvom s dojučerašnjim oponentima i stvara vijećničku većinu koja nema nikakvu zajedničku notu. Niti ideološku niti programsku, već jedino uskointeresnu. Da stvar bude gora, okružuje se ljudima bez ikakvih kompetencija. Tad nastaje zastoj i Visoko se već dvije godine nalazi u jednom stanju, slobodno mogu reći, anarhije, bezidejnosti i bilo kakvih vizija u smislu izlaska iz krize.

Koji su, po Vama, najveći problemi građana Visokog i hoćete li ih Vi moći riješiti u četverogodišnjem mandatu?

- Mnogo je problema s kojima se sreću građani Visokog, ali izdvojit ću dva. To su neuredno vodosnabdijevanje i sigurnost građana. Nažalost, mandat načelnice Babić bit će upamćen po učestalim pucnjavama, paljevinama i drugim vidovima kriminaliteta i, što je još bitnije, po vrlo niskoj stopi riješenih krivičnih djela. 

Ranije ste najavili da ne postoji materijalni motiv Vaše kandidature i da ćete načelničku plaću koristiti za rješavanje socijalnih problema u općini?

- Jesam i ostajem pri tome. Time želim poručiti da nikakav materijalni motiv nije razlog moje kandidature, već isključiva želja da sve svoje resurse uložim za dobrobit mojih sugrađana, odnosno općine Visoko. I nije u pitanju sama plaća, cjelokupan moj rad, sa svim troškovima i prinadležnostima, bit će volonterski. Dakle, nula maraka ću koštati budžet općine.

Koliko Vam znači podrška koalicionih partnera iz SBB-a?

- Prilikom obraćanja javnosti uvijek naglasim da partnerstvo SDA - SBB znači garanciju političke stabilnosti BiH i ekonomskog prosperiteta. Takvu sliku nastojim prenijeti u Visoko. Ove dvije stranke imaju kapacitet da Visokom osiguraju stabilnu vlast i dovoljno kompetencija da građanima osiguraju ljepšu budućnost.