VIJESTI

Posmrtni ostaci novinara Kjašifa Smajlovića identificirani danas u Tuzli

Na temelju DNK analize

Fena

29.9.2016

Posmrtni ostaci novinara Kjašifa Smajlovića, koji je ubijen 1992. godine u Zvorniku, identificirani su danas u Podrinje identifikacionom centru u Tuzli.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je da je identitet utvrđen na temelju DNK analize, a danas su i zvanično identitet potvrdili članovi njegove porodice.  

Ona podsjeća da su posmrtni ostaci ekshumirani u junu ove godine iz primarne masovne grobnice Kazan-bašča na području Zvornika iz koje je ekshumirano 11 žrtava.

Čengić je najavila da je za sutra zakazana identifikacija u Komemorativnom centru u Tuzli kada bi tebali biti identificirani posmrtni ostaci četiriju žrtva.

Među njima su i posmrtni ostaci dvogodišnjeg dječaka Sabrije Ribića i njegove trogodišnje sestre Ismete.

- U porodici Ribić ubijeno je devet članova - roditelji i sedmero djece, šest sestara i najmlađi brat Sabrija. Četiri sestre - Almasa koja je imala četiri godine, Suvada pet, Zijada sedam i Zlatija 13 godina, identificirane su u decembru 2015. godine, a roditelji Ismet i Ševka identificirani su ranije - podsjeća Čengić.

Posmrtni ostaci identificiranih žrtava ekshumirani su iz masovne grobnice Crni Vrh na području Zvornika iz koje je 2003. godine ekshumirano 629 posmrtnih ostataka.

- Iz porodice Ribić nisu identificirani posmrtni ostaci dviju sestara Ismete i Zlate i najmlađeg brata Sabrije - kazala je Čengić.