GLOBUS

Deset godina zatvora za iransku novinarku Narges Mohammadi

Reporteri bez granica (RSF) su osudili presudu

Fena

29.9.2016

Reporteri bez granica (RSF) su osudili presudu po žalbi na 10 godina zatvora za renomiranu iransku novinarku i aktivistkinju za ljudska prava Narges Mohammadi.

Četrdesetčetverogodišnja Mohammadi je  u maju je dobila medalju grada Pariza za svoj rad na odbrani ljudskih prava.

Glasnogovornica Centra za odbranu ljudskih prava u Iranu, Mohammadi se bori za aboliciju smrtne kazne u Iranu.

Uhapšena u maju 2015. godine, ova majka dvoje djece, je osuđena u aprilu na kaznu od ukupno 16 godina zatvora u neregularnom procesu , naveo je RSF u saopćenju objavljenom sinoć.

Prema zakonu usvojenom u ljeto 2015. godine, ona će izdržavati kaznu jer je "formirala i upravljala nelegalnom grupom” koja poziva na aboliciju smrtne kazne.  

Prema RSF-u, njeni advokati su dobili vijest o presudi u trenutku kada se njena kolegica Shirin Ebadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003. godine i osnivačica Centra za odbranu ljudskih prava u Iranu , sastala s gradonačelnicom Pariza Anne Hidalgo u glavnom francuskom gradu.

“Ja osuđujem ovu kaznu (...) Jedini zločin Narges je što brani ljudska prava u zemlji koja ih krši”, rekla je RSF-u Ebadi.

Narges Mohammadi je štrajkovala glađu u junu i na taj način protestirala protiv zabrane da telefonom razgovara sa svojom djecom koja žive u Francuskoj s ocem. Vlasti su popustile nakon 20 dana štrajka.

Iranske vlasti nisu još potvrdile presudu po žalbi za njenu kaznu. Iran je na 169. od 180 mjesta u svjetskoj klasifikaciji sloboda štampe 2016. godine, naveo je AFP.