BIH

Duraković: Ove godine za izbor načelnika odlučujući može biti svaki glas

Aktuelni načelnik Općine Srebrenica i zajednički kandidat probosanskih stranaka za načelnika

Fena

29.9.2016

Aktuelni načelnik Općine Srebrenica i zajednički kandidat probosanskih stranaka za načelnika Ćamil Duraković pozvao je Srebreničane da u što većem broju izađu na lokalne izbore, poručivši da izbori u Srebrenici nisu "obično biranje ovog ili onog načelnika“ te da ove godine za izbor načelnika odlučujući može biti svaki glas.

- Nema ovdje mjesta za vaganje, lične sujete, niti za ljenost. Srebrenica se, kao svake četiri godine, nalazi "na nišanu“ Milorada Dodika, tako da moramo složno i solidarno stati u njenu odbranu. Budućnost nas i naše djece je u našim i samo našim rukama - naglasio je Duraković.

Smatra da je Srebrenica "trn u oku“ svim neprijateljima Bosne i Hercegovine i kao takva mora da opstane te da "kroz Srebrenicu odlučujemo o budućnosti cijele države".

-Ponovo smo neka vrsta enklave, jedina općina u entitetu RS s bošnjačkim načelnikom i bošnjačkom većinom u Skupštini općine. I svojim primjerom pokazujemo da je zajednički život moguć. Koliko god se Milorad Dodik trudio da nas podijeli, mi smo više puta pokazali da znamo govoriti jednim glasom. Sjetite se samo kako je prije tačno godinu dana Srebrenica postala poznata kao jedino mjesto u BiH gdje građani svih nacionalnosti protestuju u odbrani svog načelnika i gdje taj načelnik brani direktora Doma zdravlja druge nacionalnosti - naveo je Duraković.

Ističe da je tada poslata svijetu jedna bitna poruku: "želimo da općinu vode sposobni ljudi, a ne predstavnici Srba ili Bošnjaka". Takva Srebrenica, kaže, treba ne samo Srebrenčanima već svim Bosancima i Hercegovcima. 

Duraković se nada da će izbori u Srebrenici proći bez incidenata, a očekuje da će program koji je ponudio građanima Srebrenice dobiti podršku svih građana, bez obzira na vjeru i naciju.

- Moram biti iskren, kad su brojevi u pitanju, ishod izbora je poprilično neizvjestan. Prema centralnom biračkom spisku, glasača srpske nacionalnosti ima u Srebrenici 1.700 više. Ovo naravno ne znači da će pobijediti Mladen Grujičić, jer vidim na terenu, a dokazuju to i rezultati izbora 2012. godine, da glasanje u našoj općini ne ide uvijek po nacionalnim torovima - smatra on.

Ističe da je dosad bilo puno manipulacija s biračkim spiskovima te da se za glasanje prijavio ogroman broj birača iz Srbije koji, tvrdi Duraković, 2. oktobra planiraju doći u Srebrenicu.

Mišljenja je da će biti dosta glasanja na nepotvrđenim listićima, tako da ne isključuje i pokušaje izborne krađe.

-Veliki posao čeka biračke odbore. Ja i moj izborni štab ćemo pažljivo posmatrati situaciju i trudit ćemo se da na vrijeme upozoravamo na eventualne nepravilnosti - dodaje Duraković.

Naglašava da Srebrenica mora ostati na putu na kojem se nalazi već četiri godine te se mora nastaviti raditi na razvoju privrede, stvaranju privlačnog ambijenta za investitore i razvoju općine u kojoj mladi vide svoju budućnost.

-Često se naglašava da sam bošnjački kandidat i zaista moja dosadašnja postignuća i kvalitetna rješenja koje nudim Srebreničanima  prepoznale su sve probosanske stranke: SDA, SBB, SBiH, SDP i DF. No, ne smijemo zaboraviti da sam u proteklom periodu imao korektnu saradnju i sa srpskim blokom i nadam se i konstruktivnom dijalogu s mojim trenutnim protukandidatima. Moramo biti svjesni da samo zajedno možemo izgraditi prosperitetnu Srebrenicu i osigurati bolji život za njene građane - naglasio je Duraković.