GLOBUS

Peru: Radnici pronašli dio oltara drevnih Inka

Saopćenje ministarstva kulture

Fena

29.9.2016

Radnici koji su čistili obalni dio rijeke u južnom Peruu slučajno su naišli na prehispanički oltar iz razdoblja Inka za koji se vjerovalo da je davno izgubljen, izvijestilo je peruansko ministarstvo kulture. 

Oko 35 posto oltara teškog 20 tona ukrašeno je sitnim ornamentom, a dio je otkriven na obali rijeke Vilcanote u turističkoj meki, regiji Cusco. 

Dio kamenog oltara, koji datira između 1.200 i 1.500 godine dugačak je oko dva i po metra i visok jedan metar, prenosi Hina.

Strahovalo se da je dio oltara izgubljen ili uništen za vrijeme velikih cestovnih radova koji su u tom području obavljani prije četiri godine. 

No kad su radnici počistili kamenje, pijesak, zemlju i ostali otpad nastao tokom izgradnje ceste, otkrili su značajan dio peruanske kulturne baštine. 

"Sada ga moramo u potpunosti otkopati i premjestiti na neko drugo mjesto", rekao je novinarima koordinator arheološkog parka Ollantaytambo, Oscar Montufar, objasnivši da su Inke oltar koristile u vjerskim obredima na rijeci. 

Iz Ureda za kulturu regije Cusco kazali su da razmišljaju o tome da oltar postave ne glavni trg u Ollantaytambu, jednoj od glavnih turističkih destinacija Cusca nakon tvrđave Machu Picchu.