KOLUMNE

Dvostruki aršini

Komentar dana

Almasa HADŽIĆ

29.9.2016

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH jučer je, do okončanja disciplinskog postupka, suspendirao Gorana Salihovića s pozicije glavnog tužioca BiH. Protiv Salihovića pokrenuta je istraga zbog sumnji da je u više navrata zloupotrijebio službeni položaj, što će, svakako, biti predmet daljnjeg dokazivanja.

Za sada, Salihović negira da je u svojstvu glavnog tužioca učinio nešto protuzakonito, dok oni koji ga sumnjiče, opet, tvrde da jeste. Šta god da je istina, kad se u kontekstu nezakonitosti počnu spominjati oni kojima je država ukazala povjerenje da se brinu o zakonitosti, nije dobro ni njima, a ni državi pogotovo.

Salihović, pak, tvrdi da mu je sve namješteno! Otkud da prizna „namještanje“ kad je koliko jučer tvrdio da je u Tužilaštvu kojim je carovao „sve po zakonu“ i da „namještanja nema“, a istovremeno optužnice s njegovim potpisom rušile i posljednju mrvu povjerenja u tu instituciju, jer su bile podizane na osnovu lažnih iskaza kojekakvih kriminalaca i dobro plaćenih svjedoka.

Zbog takvih optužnica mnogi su mjesecima ležali u pritvoru, da bi se na kraju ispostavilo da je sve bila laž, neistina, ustvari montaža. Tvrdnjama da je smijenjen zbog toga što je zatražio saslušanje Milorada Dodika, Salihović ne može baš lako uvjeriti javnost da je žrtva urote iz RS. Taman posla!   

Prosto što već nekoliko godina iz Tužilaštva BiH cure informacije o, blago rečeno, sumnjivim dešavanjima u ovoj instituciji. Na nezakonitosti - ne treba nikako sve tužioce trpati u isti koš - upozoravali su pojedini tužioci, ukazivali advokati, pisali mediji, krišom dojavljivali obični službenici itd. Zbog nezakonitih radnji pojedinih tužilaca padale su optužnice, pompezna hapšenja završavala oslobađajućim presudama, ali reakcija kako  glavnog tužioca tako ni VSTV-a nije bilo. Zašto?

Goran Salihović, kakve li ironije, zatražio je da postupak protiv njega bude javan iako je disciplinski tužilac odlučio da zbog zaštite povjerljivosti dokaza bude zaštićen od javnosti. A samo tri mjeseca ranije aminovao je zahtjev za zaštitu od javnosti svjedokinje Tužilaštva na osnovu čijeg je lažnog iskaza nekoliko ljudi bilo u pritvoru?!