VIJESTI

Zašto se djeci u školama prodaju slatkiši, grickalice, gazirani sokovi...

ISTRAŽUJEMO Nezdrava hrana učenicima nadohvat ruke na velikom odmoru

E. DRAGUNIĆ

28.9.2016

S početkom nove školske godine roditelji su sve zabrinutiji šta njihova djeca jedu u školama tokom malog i velikog odmora. Razlozi za strah povećani su nakon nedavno provedenog istraživanja Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, koje je pokazalo da je sve više djece u KS gojazno.

Zasebni subjekti

Istražili smo na koji način funkcioniraju kantine u školama u kojima djeca za vrijeme odmora mogu kupiti sendvič, popiti sok, pojesti neki slatkiš... Ova oblast nije potpuno uređena, tako da vlasnici kantina u pojedinim školama djeci nude slatkiše, grickalice, gazirane sokove...  

Kako nam je rekao Elvir Kazazović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS, škole su zasebni pravni subjekti i one putem javnih poziva uvode dobavljače užina, a Ministarstvo s tim nema ništa.

elvir-kazazovic2

Kazazović: Integralna peciva

- Mi smo samo tražili da svi ti dobavljači imaju HACCP i ISO certifikate o kvaliteti hrane. Međutim, pri kraju je izrada dokumenta pod nazivom "Pravilnik o ishrani u osnovnim i srednjim školama KS", prema kojem će se od škola zahtijevati dodatne mjere, na način da hrana bude zdrava, da nema gaziranih pića, da se uvedu integralna peciva - rekao je Kazazović.

Pravilnik bi trebao biti gotov najdalje za mjesec i odmah će se morati primjenjivati u svim školama.

Predsjednik Udruženja direktora osnovnih škola u KS Muamer Tinjak kaže da se nastoji maksimalno da ishrana koja se nudi učenicima bude zdrava.

muamer-tinjak

Tinjak: Ugovori na godinu

- Kantine funkcioniraju tako da se na osnovu konkursa ili javnog poziva izdaju prostori u vlasništvo firmama koje imaju potrebne certifikate da isporučuju takvu ishranu učenicima. Ugovori se najčešće sklapaju na godinu - kazao je Tinjak.

U Osnovnoj školi "Isak Samokovlija" tvrde da se pridržavaju zdrave ishrane djece.

mirsada-jaganjac

Jaganjac: Zdrava ishrana 

Kako nam je kazala Mirsada Jaganjac, direktorica ove škole, kod njih se u školskoj kantini ne prodaju grickalice niti gazirani sokovi.

Preventivno djelovati

Savjetnica u Vijeću roditelja osnovnih škola KS i doktorica Amela Penava ističe da se u pojedinim osnovnim školama vodi računa o zdravoj ishrani te da se u nekima uopće ne prodaju grickalice i gazirana pića.

amela-penava

Penava: Spriječiti posljedice 

Penava smatra da treba preventivno djelovati i sistemski spriječiti eventualne posljedice.

Izbjegavati prevelike količine šećera

Nutricionista Amela Ivković-O'Reilly za naš list kaže da je ishrana djece izuzetno loša. Prema statistikama, kako kaže Ivković-O'Reilly, svako peto dijete u našoj zemlji je pretilo, što za sobom povlači hronične bolesti.

amela-ivkovic

Ivković-O'Reilly: Loša ishrana

- Na roditeljima je ogromna odgovornost. Mislim da škole nisu jedini problem, nego ono što djeca uče u kući. Djecu opterećujemo prevelikom količinom šećera koji se jede u formi hljeba, grickalica, cijeđenog i gaziranog soka. Kad bismo izbjegavali tu hranu, napravili bismo veliki korak. Djeci nedostaje kvalitetan protein - kaže Ivković-O'Reilly.