KOŠARKA

AFERE Kanton uplatio 50.000 KM, više od polovine otišlo Mahmutoviću!

Kako je radio bivši generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH

Autor:E. JESENKOVIĆ - A. S.

28.9.2016

Histerična reakcija pojedinaca, kao i pojedinih medija, koja je pratila seniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine nakon što se nije plasirala na Evropsko prvenstvo za košarkaše, do sada vjerovatno nije viđena u našoj državi.

Iza gomile optužbi koja se slila prema aktuelnom rukovodstvu Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, tvrdnje da su urušili ono što se, navodno, godinama gradilo, prema svemu sudeći, kriju se mnogo opipljiviji razlozi nego što je briga za rezultate reprezentacije i dobrobit naše košarke.

Istraga SIPA-e

Čak bi se moglo ustvrditi da je cilj srušiti ne samo aktuelni Upravni odbor nego i skrenuti priču s činjenice da je Košarkaški savez BiH predmet pažnje Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA), koja već nekoliko mjeseci, po nalogu Tužilaštva BiH, "češlja" dokumentaciju i ispituje pojedine zaposlenike.

Ne ulazeći u to kakav će biti ishod istrage i hoće li Savez ili pojedinci odgovarati za moguća (ne)djela, "Dnevni avaz" ekskluzivno otkriva detalje pojedinih finansijskih transakcija u Košarkaškom savezu BiH. Također, otkrivamo koliko su, ustvari, pojedincima bili bitni naši evropski prvaci, zlatni kadeti, nad čijom su se sudbinom lile suze i držali srceparajući emotivni govori ...

Sjećamo se dobro paničnih vapaja za pomoć da se zlatnoj generaciji, predvođenoj selektorom Josipom Pandžom, Džananom Musom, Sanijem Čamparom... omoguće adekvatni uvjeti za pripreme pred historijski nastup na Svjetskom prvenstvu do 17 godina prije tri mjeseca u Španiji.

12

Ministarstvo  kulture i sporta Kantona Sarajevo 31. marta uplatilo je 50.000 KM, a istog dana je Mahmutoviću uplaćeno 1.830 KM plaće, kao i 2.000 KM na ime navodnog ugovora o djelu

Među prvima je reagirao Kanton Sarajevo, odnosno Ministarstvo kulture i sporta, koje je 31. marta u svrhu "sufinansiranja programskih aktivnosti" Košarkaškom savezu BiH uplatilo 50.000 KM.

Odmah nakon  uplate, Savez je potrošio veći dio ove sume, i to mahom na plaće svojih zaposlenika, a od toga više od polovine samo na generalnog sekretara Košarkaškog saveza BiH Haruna Mahmutovića!

Bankovni izvodi

Da, Mahmutoviću je, što je vidljivo iz bankovnih izvoda, nakon što je novac Ministarstva legao na račun KSBiH, isplaćeno više od 26.000 KM na ime plaće, ugovora, poreza i doprinosa! Od te sume oči najviše bode uplata od 19.000 KM, koliko je Mahmutoviću leglo na račun 1. aprila (samo dan nakon donacije Kantona) i za koju se ne zna na šta se tačno odnosi. Ovih 19.000 KM uplaćeno je kao "uplata po ugovoru". Ali kojem? Prema visini poreza i doprinosa (nešto više od 3.300 KM), koji su uplaćeni istog dana za Mahmutovića, dalo bi se zaključiti da je riječ o ugovoru o djelu.

Ostali repovi

Međutim, nezvanično saznajemo da Mahmutović nije imao ugovor o djelu s Košarkaškim savezom BiH (kao ugovor o djelu navedena je i "sitnica" od 2.000 KM, koju je Mahmutović dobio 31. marta, odmah nakon uplate iz Kantona)!

13

Samo dan nakon uplate iz Kantona, 1. aprila, Mahmutović je postao bogatiji za još 19.000 KM, uz plaćene poreze i doprinose, što je zavedeno kao isplata za ugovor, ali se ne navodi za koji, jer ugovor o djelu navodno nije ni postojao

Zanimljivo, ugovor o djelu za 2016. godinu nije imao ni Igor Stojanović, no i njemu je 1. aprila uredno isplaćeno 1.000 KM, mada Stojanović, kako nam je potvrdio predsjednik Upravnog odbora KSBiH Aleksandar Fulurija, nikada nije formalno  imenovan za direktora reprezentacije.

Inače, nedugo nakon ove transakcije Mahmutović je napustio Košarkaški savez BiH, a ostali su repovi čiji se krajevi u ovom trenutku i ne naziru...

Sporan i ugovor o radu

Spomenutih 19.000 KM sigurno se ne može odnositi na Mahmutovićev ugovor o radu jer da je tako, morali bi biti plaćeni daleko veći porezi i doprinosi, u iznosu od približno 70 procenata od ukupne sume, što ovdje nije bio slučaj.

I sam ugovor o radu iz jula 2010. je predmet spora, jer bivši predsjednik Upravnog odbora KSBiH Nihad Imamović tvrdi da ga nije potpisao, naročito ne s klauzulom prema kojoj Mahmutović ima pravo na 20 procenata svakog sponzorskog ili donatorskog ugovora KSBiH.

Inače, na Mahmutovićevom ugovoru stoji da je potpisan 11. jula 2010., dan prije nego što ga je Upravni odbor uopće i imenovao za vršioca dužnosti generalnog sekretara, uz zaključak da će kasnije biti potpisan ugovor o radu?

Barbarić bez komentara

Pojašnjenje ovih finansijskih transakcija pokušali smo dobiti i iz Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine.

No, aktuelni generalni sekretar Dubravko Barbarić, koji je 18. aprila stupio na dužnost nakon ostavke Mahmutovića, kratko je odgovorio da u ovom momentu ne može ništa komentirati zbog istrage koju provode nadležni organi.

Barbarić nam je ranije potvrdio da je predmet istrage poslovanje iz perioda mandata njegovog prethodnika.

Pokrenut će tužbu

Kontaktirali smo jučer i Mahmutovića, koji je rekao da će pokrenuti tužbu protiv KSBiH.

- Dokazat ću da su to sve izmišljotine. Pokrenut ću tužbu protiv KSBiH, jer sam svojim novcem finansirao reprezentacije. Dužni su mi između 500.000 i 700.000 maraka. Od ovih 50.000 platili smo kompletne pripreme i troškove avionskih karata i smještaja za kadetsku U-17 reprezentaciju - kazao je Mahmutović za "Avaz".