VIJESTI

Filipović: Obnavlja se atmosfera negiranja bošnjačke kulture

RASPRAVE BANU o isključivanju bošnjačkih pisaca iz lektire

E. T.

28.9.2016

U Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti (BANU) u Sarajevu sutra će biti održana rasprava o najnovijem pokušaju da iz nastavnih programa za sve srednje škole u Kantonu Sarajevo budu isključeni značajni bošnjački pisci, od Edhema Mulabdića do Dževada Karahasana.

dzevad-karahasan

Dževad Karahasan: Značajan bh. pisac

Učešće na raspravi od velikog značaja za bošnjačku književnost, kulturu uopće, a samim tim i za identitet Bošnjaka, najavili su akademik Muhamed Filipović, predsjednik Akademije, prof. dr. Dževad Jahić, autor impresivnog rječnika bosanskog jezika, i Sanjin Kodrić, profesor književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Moderni izraz

Akademik Filipović kazao je za naš list da odluka o isključivanju najznačajnijih pisaca bošnjačke književnosti iz lektire predstavlja obnavljanje atmosfere općeg negiranja i nipodaštavanja ukupne bošnjačke kulture.

muhamed-filipovic-2-ff

Filipović: Redukcija književnog blaga

- Predmet rasprave bit će najnoviji pokušaj da se iz nastavnog programa isključe bošnjački pisci od Edhema Mulabdića, s kojim počinje naša književnost modernog evropskog izraza, Safvet-bega Bašagića, koji je pokretač cjelokupne kulturne i duhovne renesanse Bošnjaka, preko Meše Selimovića, Mehmedalije Maka Dizdara, Skendera Kulenovića, Muhameda Abdagića, Ćamila Sijarića, Muse Ćazima Ćatića, do Dževada Karahasana! Svi su oni isključeni iz programa i ne predstavljaju pisce koje bi učenici trebali konsultovati u svojoj lektiri – kaže akademik Filipović.

Krajnja redukcija

Naglašava da ovi pokušaju podsjećaju na vraćanje u šezdesete godine prošlog stoljeća kada su u časopisu „Izraz“ Husein Tahmiščić i Vuk Krnjević zastupali ideju da u BiH postoje samo dva naroda, Srbi i Hrvati.

pisci-11

- Da u BiH postoje dvije kulture - srpska i hrvatska, dva jezika - srpski i hrvatski, i dvije književnosti - srpska i hrvatska, a da muslimani mogu da se opredijele za jednu od njih prema svom izboru. Dakle, kada se stav koji imamo u srpskoj javnosti u vezi s našim bosanskim jezikom poveže sada s ovom krajnjom redukcijom književnog blaga Bošnjaka, onda se vidi da se tu obnavlja atmosfera općeg negiranja i nipodaštavanja ukupne bošnjačke kulture – ističe akademik Filipović.