GLOBUS

Senat odbacio Obamin veto: Amerikanci otvoreno protiv Saudijske Arabije

Tužbe za napad 9/11

M. D.

28.9.2016

Američki Senat na današnjoj je sjednici poništio veto koji je stavio predsjednik SAD Barack Obama na zakon prema kojem žrtve terorističkog napada 9. septembra 2011. godine mogu tužiti Saudijsku Arabiju.

Senat je ovo izglasao apsolutnom većinom od 97-1, što je bilo mnogo više od zakonom propisane norme od 67 glasova koliko je bilo potrebno da se poništi predsjednički veto.

Ovo je bilo prvi put u gotovo osam godina da je Obama doživio "veto na veto", odnosno da je Senat poništio jednu njegovu odluku.

Obama je upozorio da bi ovaj zakon mogao narušiti odnose koje SAD ima sa Saudijskom Arabijom, koja je dugogodišnji saveznik Amerike.

Međutim, prema Saudijskoj Arabiji, koja uz Sjevernu Koreju i Iran važi za državu u kojoj vlada najgora situacija kada su u pitanju ljudska prava.

S druge strane, sve je više dokaza o tome kako su pojedini članovi kraljevske porodice El-Saud učestvovali u finansiranju i pripremi terorističkih napada na tornjeve blizance u New Yorku.

Javnost u SAD ogromnom je većinom protiv američkog saveza sa Saudijskom Arabijom, koju smatraju jednom od kolijevki terorizma i nestabilnosti u svijetu.