LIFESTYLE

Prijeti gašenje stranice: Tužba protiv jedne od najpopularnijih piratskih stranica

Zaštiti prava kompozitora i diskografa

Redakcija

28.9.2016

Nedavno objavljeno istraživanje o piratstvu pokazalo je kako sve više "pirata", umjesto skidanja pjesama s klasičnih piratskih stranica, koristi alate za stream ripanje, odnosno skidanje pjesama s online izvora i njihovu pohranu na računala ili mobilne uređaje.

Pjesme mogu skidati putem softvera instaliranog na računara ili putem posebnih stranica u koje je samo potrebno upisati adresu s YouTubea i pjesma će se u mp3 ili sličnom formatu brzo skinuti na računar ili mobilne uređaje.

Čak polovina mladih između 16 i 24 godine koristi takve alate tako da se danas više pjesama (ilegalno) skida s YouTubea i sličnih servisa nego skidanjem s piratskih stranica.

Diskografi i muzička industrija odlučili su reagirati na ovaj problem te je velika koalicija vodećih diskografskih kuća podigla tužbu protiv najpoznatije stranice za skidanje pjesama s YouTubea kako bi "zaštitili prava kompozitora i diskografa".

UMG Recordings, Capitol Records, Warner Bros, Sony Music, Arista Records, Atlantic Records i druge kompanije na sudu u Kaliforniji podigle su tužbu protiv stranice YouTube-MP3 (YTMP3) u kojoj tvrde kako se na ovoj stranici brzo i jednostavno audio zapisi izdvajaju iz videozapisa s YouTubea, konvertiraju i MP3 format, kopiraju i pohranjuju na servere YTMP3-a te se kopije tih audio datoteka sa svojih servera distribuiraju korisnicima u SAD-u, omogućujući korisnicima njihovu pohranu na računala, tablete i pametne telefone.

U tužbi se navodi kako je YouTube-MP3 jedna od najpopularnijih stranica u svijetu te kako njen vlasnik, njemačka kompanija PMD Technologies, ostvaraju velike zaradu kršeći autorska prava muzičara "i ubiru plodove njihovog mukotrpnog rada".

Međutim, u tužbi se zahtjeva zabrana djelovanja ove stranice i daljnje kršenje autorskih prava, kao i gašenje YouTube-MP3 domene.

- Vrijeme je za zaustavljanje ilegalnih stranica koje okreću bogatstvo kradući novac kompozitorima i diskografima. Ljubitelji muzike sada imaju pristup velikoj količini muzike zahvaljujući legalnim streaming servisima, no takvi servisi mogu opstati samo ako pokrenemo akciju protiv crnog tržišta - komentirao je ovu tužbu izvršni direktor BPI-a Geoff Taylor, prenosi Zimo.