BIH

Sebastian Kurz: Uprkos referendumu, BiH je snažno na putu ka EU!

Šef austrijske diplomatije za "Avaz"

A. DUČIĆ

28.9.2016

Referendum održan u Republici Srpskoj potpuno nepotrebno skreće pažnju s reformskog procesa Bosne i Hercegovine, ali, uprkos svemu, ona se jasno nalazi na putu ka članstvu u Evropskoj uniji!

Izjavio je to u ekskluzivnom intervjuu za "Dnevni avaz" austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz. Uprkos velikoj zauzetosti i sastancima diljem Evrope, Kurz je, netom po povratku sa zasjedanja Generalne skupštine UN-a, za naš list dao intervju u kojem je izrazio brigu zbog referenduma održanog u RS, ali i napetosti koje su se pojavile u regionu

Partnerska zemlja

- Za Austriju i mene lično, BiH je važna partnerska zemlja. Mi smo u EU 20. septembra bili u mogućnosti da bosanskohercegovački zahtjev za pristupanje proslijedimo Evropskoj komisiji. Sada je na BiH da pošalje jasne signale - poručio je Kurz za "Avaz".

Može li zbog referenduma rad na integraciji u Evropsku uniju, ipak, ispaštati? Kako se suprotstaviti ovim negativnim potezima?

- Kada se Vijeće Evropske unije 20. septembra saglasilo s prosljeđivanjem molbe za pristupanjem, a time i daljnjim važnim korakom u nastavku procesa pristupanja, ono je pri tome naglasilo i svoju nedvojbenu opredijeljenost za EU perspektivu Bosne i Hercegovine kao ujedinjene i suverene države.   

Drugim riječima: samo kao ujedinjena zemlja, na koju u Briselu čeka tek jedna stolica, BiH će ostvariti daljnji napredak u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Evropska integracija  povećat će spremnost na investiranje i time ubrzati socioekonomski razvoj zemlje.

Vidite li uskoro BiH kao zemlju kandidata za članstvo u Evropskoj uniji?
 
- To će ovisiti o radu na ispunjavanju upitnika Evropske komisije, koji će komesar EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han (Johannes Hahn), nadam se još ove godine, proslijediti Bosni i Hercegovini. Na to bi svi politički akteri u zemlji trebali usmjeriti svoju pažnju.

Plodno tlo

Nedavno ste izjavili da na Balkanu prijeti opasnost od islamskog radikaliziranja. Čime obrazlažete ove tvrdnje?

- Veliki problemi u zemljama zapadnog Balkana mogu, kao i svuda, biti plodno tlo za radikalizaciju i spremnost na nasilje među stanovništvom. Kao otežavajuće u vezi s tim javlja se činjenica da određene zemlje koje forsiraju drugi pravni i društveni sistem, pokušavaju na zapadnom Balkanu izvršiti utjecaj na politiku i društveni razvoj. Tim težnjama moramo se odlučno suprotstaviti. 

Ali, kakva se perspektiva nudi mladima?

- Upravo mladoj generaciji zapadnog Balkana moramo pokazati perspektive. Zapadni Balkan sa svojom velikom raznolikošću je historijski, kulturno i društveno tijesno povezan s Evropom. Mi kao Austrija osjećamo se naročito povezani s ovom regijom. Kao Evropa i, prije svega, kao Evropska unija, moramo sve uložiti u to da tako i ostane! Kao ministarstvo, mi u našem konkretnom radu sasvim svjesno stavljamo težište na regiju zapadnog Balkana. 

Islamska zajednica u BiH može biti primjer za Evropu!

Kurz je za naš list, povodom dvodnevne konferencije "Pravni okvir za islam u BiH", koja danas počinje u Sarajevu te čiji je organizator njegovo ministarstvo, izjavio da je "pitanje islama u Evropi, oblici življenja i tradicije islama, ali, prije svega, njegov odnos prema društvu i državi, veoma aktuelna tema - upravo u svijetu koji se demografski i socijalno brzo mijenja". 

- Islamska zajednica u BiH, za razliku od drugih islamskih pravaca, zastupa predstave o vrijednosti i pozicije koje se pretežno poklapaju s onima koje zastupaju druge velike religije u Evropi, između ostalog jasno opredjeljenje za razdvojenost vjere i države i za priznavanje prednosti državnog pravnog uređenja. 

Ovo iziskuje i jasno uređene odnose - u tom smislu, nadam se da će u BiH uskoro doći do sporazuma između države i IZ. Službeni islam u Bosni i Hercegovini može biti primjer za Evropu. Našom konferencijom, prilikom koje će biti razmijenjena mišljenja o različitim modelima, doprinosimo intereligijskom i interkulturalnom dijalogu, koji je važan element austrijske vanjske politike - izjavio je Kurz za "Avaz".