BIH

Srbijanski Blic tvrdi: Dodik je posljednji velikosrpski političar i ovo je početak njegovog kraja

Odjeci neustavnog referenduma

Avaz.ba

28.9.2016

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, prešao je put od izdajnika svoga naroda do možda posljednjeg velikosrpskog vođe. 

Svu tu transformaciju doživio je za dvadesetak godina, a ostaje pitanje da li je do ovakvih zaokreta u njegovoj karijeri došlo zbog promjene uverenja ili zbog procjene da je nacionalizam u BiH jedina dobitna kombinacija za osvajanje vlasti, piše u analizi političkih prilika u BiH, beogradski “Blic”.

Dodiku se ne može osporiti da je omiljen među Srbima sa obje strane Drine, ali takođe je činjenica da je posljednjih meseci učestvovao u dizanju tenzije. A šta tek reći na ovo – Dodik je svoju političku karijeru počeo kao antiratni misionar i anacionalni lider i od svog naroda davno je dobio titulu izdajnika i stranog plaćenika.

To mu nije donosilo glasove u podijeljenoj BiH pa je prve znake preokreta najavio 2005., kada počinje s retorikom “osviješćenog Srbina”, koja mu donosi izbornu pobjedu.

Od tada do danas je ne mijenja. Njegovi protivnici tvrde da mu je to posljednji krug koji trči na stazama prosrpstva jer su se ove ideologije odrekli čak i njeni portparoli poput Tomislava Nikolića, Aleksandra Vučića, pa i samog Vojislava Šešelja.

Za razliku od njih, Slobodan Milošević joj je ostao dosljedan pa je na zastavi srpskog nacionalizma i pao s vlasti. Vojislav Šešelj tek u naznakama danas podsjeća na svoje rane radove – jednostavno je, ova opcija u Srbiji više ne pije vodu.

Dokle će piti u BiH i Republici Srpskoj, ostaje da se vidi, ali ono što je u ovom trenutku izvjesno to je da Dodik važi za posljednji bastion i utočište snažne srpske ideologije, tvrdi Blic.

Za Aleksandra Popova iz Centra za regionalizam to nije dobra vijest.

“Preći put od socijaldemokrate i antiratnog lidera do tvrdog nacionaliste, pa čak i predstavnika velikosrpske ideologije, velika je promjena. Ona može nastati samo kao pragmatičan potez kojim se želi osvojiti vlast. Ko jednom uzjaše nacionalnog konja, taj teško silazi s njega, posebno dok je dobitna kombinacija za opstanak na vlasti. Dokle će to tako biti, neizvijesno je jer nema dobrih scenarija za takve lidere” kaže Popov za „Blic“.

Za Nebojšu Krstića, marketinškog stručnjaka, ponašanje Dodika slabi Republiku Srpsku.

“Republika Srpska posle Dodikovog referenduma je slabija. Da bi Republika Srpska bila jaka, ona u BiH mora da ima istu stabilizirajuću i mirotvornu ulogu kao što je ima Srbija u regionu. Dodik je od postdejtonskog socijaldemokrate degradirao u populistu i time je oslabio RS, ali je ojačao svoju poziciju na vlasti. Ne bih se složio da je zagovornik velikosrpstva, prije bih rekao da je oportunista koji se svakim svojim potezom trudi da stavi znak jednakosti između sebe i Republike Srpske. Njegovo insistiranje na referendumu i pored negativnog mišljenja zvaničnog Beograda ide u prilog tvrdnji da je oportunista i populista koji u suštini ne vodi računa o interesima Republike Srpske, Srbije i Srba u celini”, kaže Krstić.