LIFESTYLE

Otkrivena tajna:Najveća vojna operacija umalo propala zbog nezadovoljne žene

Iskrcavanje savezničkih snaga se ipak dogodilo

(Al. Ti.)

28.9.2016

Dokumenti britanske obavještajne agencije MI5 otkrivaju da je malo nedostajalo da iskrcavanje saveznika na Normandiju 1944. godine bude otkazano i to zbog bizarnog razloga - nezadovoljne žene! Naime, jednu od glavnih uloga u 'Danu D' imao je španski dvostruki agent Juan Pujol Garcia čiji je zadatak bio prevariti njemačke špijune da će se saveznici iskrcati u Calaisu, a ne na Normandiju.

Garcia je uvjerio svoje njemačke kolege da u Britaniji rukovodi cijelom mrežom špijuna, ali niko u Berlinu nije imao pojma da čovjek zapravo radi za MI5 pod kodnim imenom Garbo, piše Guardian. Međutim, dokumenti pohranjeni u Nacionalnom Arhivu Ujedinjenog Kraljevstva otkrivaju kako je Garbo imao zapravo puno većih problema od varanja Nacista. Mučila ga je - supruga!

Dok je Garcia planirao tajnu operaciju, njegova supruga se brinula o njihovom sinu u sigurnoj kući MI5-a. I umirala od dosade. Bila je usamljena, nostalgična i na rubu sloma živaca zbog užasnog engleskog vremena. Gadila joj se i britanska hrana.

- Previše tjestenine i krompira, a ribe uopće nema - plakala je očajna Araceli Gonzalez de Pujol.

Ubrzo su i Britanci uvidjeli da bi grintava Araceli mogla predstavljati problem i morali su brzo nešto smisliti kako bi je ušutkali. I plan je bio sjajan.

- Gospođo, zbog vaših prijetnji povratkom u Španiju morali smo uhapsiti vašeg supruga. Jednostavno, postoji preveliki rizik da će se odati i da cijela operacija propadne - rekli su agenti MI5 šokiranoj ženi. Naravno, Juanovo hapšenje bilo je čista prevara, ali žena se toliko preplašila da je ekspresno potpisala dokument u kojem stoji da će prestati forsirati povratak u Španiju. I plan je uspio - Araceli je konačno zašutjela!

Pujol je prije rata radio na farmi pilića u Španiji, ali 1941. godine prijavio se u trening kamp njemačke špijunske agencije. Prvi zadatak je dobio u Lisabonu odakle je u Berlin slao brojne izvještaje. Međutim, kada su ga Britanci razotkrili, Garcia je pristao raditi kao dvostruki agent. Porodica mu se preselila u London, a on je uz pomoć Tomasa Harrisa stvorio lažnu mrežu špijuna koja je operirala u Engleskoj. Nijemci su vjerovali da čak 27 agenata radi za njega. Na kraju je Garcia dobio ključan zadatak - uvjeriti Nijemce da će se iskrcavanje dogoditi u Calaisu.

Garcijin saradnik i mentor, Tomas Harris, u svom izvještaju napominje kako Juan radi odličan posao, ali da njegova supruga predstavlja sve veći problem.

- Nostalgična je, nikada se nije uspjela priviknuti na život u Engleskoj. Čak se nije potrudila ni jezik naučiti - piše Harris uz dodatak kako joj je Garica zabranio druženje s Špancima kako slučajno ne bi razotkrila suprugovu ulogu.

- Želja za povratkom u Španiju pretvorila ju je u nestabilnu osobu. Mjesecima me molila da joj sredim odlazak kući, a u jednom trenutku sve je otišlo tako daleko da je prijetila da će ostaviti supruga. Kada joj ni to nije upalilo, prijetila nam je da će svima otkriti ko je Juan i čime se bavi...

Situacija je postala još gora nakon što je zaprijetila da će se ubiti. Pustila je plin u kuhinji i pokušala se ugušiti. MI5 je tek tada njene prijetnje shvatio ozbiljno. Ali, znali su što trebaju napraviti - začepiti usta Araceli i pobrinuti se da ostane na Otoku. Britanci su postavili vojnike ispred sigurne kuće koji su 24 sata dnevno pazili da nestabilna žena ne napravi neku glupost.

I kad se Araceli konačno smirila, Garcia je mogao obavljati svoj posao. I obavio ga je odlično, Nijemci nikada nisu otkrili da radi kao dvostruki agent. Štoviše, čak su ga odlikovali zbog briljantnih obavještajnih izvještaja. Nakon rata dobio je brojna odlikovanja i od Ujedinjenog Kraljevstva.

Nakon rata lažirao je svoju smrt u Angoli (malarija) i preselio se u Venezuelu gdje je radio u knjižnici. S druge strane, priča s nostalgičnom Araceli ipak nije dobila sretan kraj. Par se razveo, Juan je oženio drugu i sretno živio s njom do svoje smrti 1988. godine.