VIJESTI

Ko je bh. državljanin koji već pet mjeseci leži u ruskom zatvoru?

Optužen da je učestvovao u kafanskoj tuči u gradu Kazanu

K. Ke.

28.9.2016

U zatvoru u ruskoj federalnoj jedinici Tatarstan već pet mjeseci leži bh. državljanin Mujo Musić, koji je kako saznajemo pritvoren u najtežim mogućim uvjetima bez mogućnosti kontaktiranja obitelji i to u zatvoru u koji je zaostavština komunističkog režima, kada su takva mjesta bila poznata kao gulazi.

Kafanska tuča

Rođak pritvorenog Musića, Semir Glavić kazao je za Avaz.ba da Mujo već deset godina radi u Rusiji kao građevinski radnik.

samir-kazan-12

Glavić: Javljali se ambasadi

- Mujo je tu s ženom i dvoje djece i radi taj posao. Uhapšen je prije pet mjeseci jer je navodno učestvovao u nekoj kafanskoj tuči u kojoj je povrijeđena jedna osoba. Međutim, on je u tom trenutku bio udaljen od tog mjesta čak osam kilometara – tvrdi Glavić.

Kako kaže, njegov rođak nalazi se u neuvjetnom zatvoru.

- Smješten je u maloj ćeliji zajedno sa još 29 pritvorenika, a u kojoj ima svega 11 kreveta. Niko od obitelji ga ne može posjetiti, samo je advokatu dopušteno i on nam prenosi šta se događa – kaže Glavić.

mujo-music

Mujo Musić: Već pet mjeseci ležu u zatvoru

S cijelim slučajem, kako kaže Musićeva obitelj upoznata je i Ambasada BiH u Moskvi, međutim bh. predstavništvo do sada nije moglo puno učiniti.

- Mi smo se javljali da nam pomognu, ali iz Ambasade su nam trazili novac da obiđu Muju. Zatvor se nalazi u gradu Kazan, koji je udaljen od Moskve oko 900 kilometara. Iz Ambasade su nam rekli da im mi moramo platiti put i smještaj u Kazanu, kako bi oni obišli Muju. Mi nemamo taj novac.  – kaže Glavić.

Kontaktirali smo i Ambasadu BiH u Moskvi. Slaven Soldo, savjetnik ambasadora, potvrdio nam je ove navode, dodajući kako su već od ruskih vlasti zatražili kompletnu informaciju kao i dozvolu za posjetu zatvorenom Musiću.

- Nama se obratila rodbina u iznijela cijeli problem. Ja sam u svojstvu službenog lica zatražio informaciju o našem državljaninu, da se provjere navodi da se krše njegova ljudska prava u zatvoru, o njegovom statusu i odobrenje da da ga posjetimo. Mi smo dobili jedan dio odgovora. Svi našu državljani kada se nađu u stranom zatvoru imaju pravi da kontaktiraju ambasadu svoje države i mi smo na to skrenuli pažnju ruskim organima, jer mi imamo informaciju da su mu ti kontakti blokirani – navodi Soldo, dodajući kako uvijeti u kojima se Musić trenutno nalazi sigurno nisu zadovoljavajući.

zatvor-nova-kazan

Zatvor u Kazanu u kojem je Musić

Produžen pritvor

On kaže, kako ima informaciju da ruski istražni organi nemaju dovoljno dakaza da je Musić počinio krivično djelo.

- Međutim, po ruskom zakonu, on može biti zadražan u pritvoru do godinu dana. Po njihovoj procijeni on u korist istrage mora ostati u pritvoru. Po zadnjoj informaciji, njemu je pritvor porudužen do 19. oktobra. Za nadati se da će tada Sud pustiti da se on brani sa slobode – kaže Soldo.

Problem budžetskih troškova

Komentirajući navode porodice da je Ambasada BiH tražila novac da ode u posjetu zatvorenom Musiću, Soldo ističe:

-  Rusija je ogromna zemlja, a mi imamo jedno predstavništvo koje se nalazi u Moskvi, a Musić se nalazi u Tatarstanu. To je udaljenost oko 900 kilometara i to iziskuje određene troškove. Nama je potreban prevoz do tamo, a uvijek su problem budžetski troškovi i nama treba posebno odobrenje za to. A mi još nismo dobili odobrenje za to – kaže Soldo.