BIH

BiH domaćin NATO vježbe otklanjanja posljedica katastrofe

U septembru iduće godine

Fena

28.9.2016

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o prihvatanju organizacije i izvođenja NATO EADRCC vježbe otklanjanja posljedica katastrofe „Bosna i Hercegovina 2017“ u formatu Sjevernoatlantskog partnerskog vijeća, a koja će biti izvedena u periodu od 10.  do 16. septembra 2017. godine na širem području Tuzlanskog kantona, a na inicijativu NATO-a.

Ciljevi vježbe su provjera kapacitiranosti i planskih dokumenata za urgentno postupanje nadležnih civilnih organa, pomoć i podrška Oružanih snaga BiH civilnim strukturama, otklanjanje posljedica nesreće i organizacija prijema međunarodne pomoći po međunarodnom mehanizmu.

Održavanjem ove vježbe BiH ispunjava preuzetu obavezu prema NATO-u i ekspertnu preporuku za poboljšanje sistema zaštite i spašavanja od prirodnih ili drugih nesreća.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Makedonije o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola.

Riječ je o priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola koje izdaju nadležni organi u Bosni i Hercegovini i Republici Makedoniji vlasnicima vozačkih dozvola koji legalno borave u jednoj od ovih država, a bez polaganja teoretskog i praktičnog ispita za upravljanje onom kategorijom i potkategorijom motornih vozila za koje je originalna vozačka dozvola izdata.

Prijedlog sporazuma s osnovama za njegovo vođenje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar komunikacija i prometa.