VIJESTI

Gordana Tadić nova glavna tužiteljica Tužilaštva BiH

VSTV na telefonskoj sjednici odlučilo

Redakcija

28.9.2016

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je na  telefonskoj sjednici koja je održana danas donijelo odluku da će dužnost glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine obavljati Gordana Tadić, umjesto suspedniranog Gorana Salihovića.

Gordana Tadić će mijenjati Salihovića do okončanja disciplinskog postupka koji se vodi protiv njega i kojeg je Prvostepena disciplinska komisija privremeno udaljila od obavljanja dužnosti glavnog tužioca i tužioca Tužilaštva BiH s danom 29.9.2016. godine.

Gordana Tadić je zamjenica glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovina i šefica Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Ima 20 godina tužilačkog staža, od kojih je dvije godina zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine. 

Prilikom odlučivanja uzeto je u obzir tužilačko iskustvo, kao i iskustvo rukovođenja na poziciji zamjenika glavnog tužioca. Odluka VSTV-a BiH se temelji na članu 5. Zakona o Tužilaštvu BiH, kojim VSTV BiH određuje ko će od zamjenika glavnog tužioca obavljati dužnost u slučaju njegove spriječenosti.