GLOBUS

Predsjednička debata: Amerikance masovno zbunila jedna riječ

Zanimljivi podaci

Redakcija

28.9.2016

Predsjednička debata Hillary Clinton i Donalda Trumpa očekivano je izazvala golem interes Amerikanaca, ali i svjetske javnosti, ali uz činjenicu da je to bila debata o kojoj se najviše tvitalo u historiji Twittera, još jedan zanimljiv podatak izašao je na vidjelo.

Nakon što su se kandidati u dijelu debate pozabavili temperamentima jedno drugoga, upravo riječ "temperament" Amerikanci su odjednom masovno počeli ubacivati u tražilice. Online rječnik Merriam Webster tako je zabilježio porast pretrage "temperamenta" od čak 78 puta u odnosu na inače, a bila je to i najpopularnija riječ u googleovoj tražilici tokom debate.

Čini se da dobar dio Amerikanaca ne zna šta je temperament, ili su ih barem zbunile Hillaryne i Trumpove izjave.

- Mnogo bolje rasuđujem od nje. To uopšte nije upitno. Također imam i mnogo bolji temperament od nje, znate? - odgovorio je Trump na pitanje moderatora o tome zašto misli da je njegova prosudba bolja od Hillaryne, prensoi Index.hr.

- Mislim da je moj najjači adut uopšte moj temperament. Imam temperament pobjednika. Znam kako pobijediti - nastavio je Trump pa izazvao smijeh u publici - i, očito, masovno googlanje u domovima gledatelja.