VIJESTI

Bošnjaci u Čikagu kupili crkvu! (FOTO)

Zalagat će se za međureligijski sklad

B. TURKOVIĆ

28.9.2016

Društvo američkih Bosanaca i Hercegovaca (SABAH  - Society of American Bosnians and Herzegovinians) poznato i kao Američki Islamski centar u Čikagu, u petak, nakon što je dobio odobrenje od gradskih vlasti, kupilo je bivšu Resurrection Luteransku crkvu u tom gradu.

Kako poručuju iu SABAH-a, ovaj centar će biti mjesto za povezivanje s Bogom u okruženju učenja, molitve i služenja, slijedeći i promovirajući vrijednosti i učenja tradicionalnog islama u skladu sa Kur'anom, Sunnetom i zahtjevima vremena i zalagat će se za međureligijski sklad u multikulturalnom društvu.

senad-ef-agic

Ef. Agić s ključevima objekta

Govoreći o ovoj, bar za naše prostore neobičnoj kupovini, imam SABAH-a Senad Agić objašnjava da je nekome ko nije bio posljednjih pet i po godina član njihovog džemata, teško objasniti kroz šta su sve prolazili u potrazi za prostorom za njihov islamski centar.

crkva-bosnjaci-2

- Kao imam ovog džemata, Allah. dž. š. me je stavio u iskušenje da se zajedno sa svojim odanim i vrlo požrtvovanim džematlijama borim za "krov nad glavom". Pet i po godina bili smo duhovni beskućnici koji su svoje vjerske, kulturne, humanitarne i međuvjerske aktivnosti održavali u raznim neuslovnim iznajmljivanim objektima sirom Čikaga. Pa, i pored svih tih nedaća, uspjeli smo ovu crkvu kupiti za gotovinu 950.000 dolara, što je također jedan drugi kuriozitet koji služi na cast ovom džematu, koji je sastavljen od Bošnjaka,ne samo iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, nego i od muslimana Kosova, Sandzaka, Crne Gore – kaže Agić za “Avaz”. 

bosnjaci-cikago

Džematlije konačno imaju mjesto za brojne aktivnosti

Agić priznaje da je put do kupovine crkve “vodio trnovitim i vrlo neprijateljskim putem”  te da su nailazili na razne birokratske prepreke.

- Čak smo prije tri godine bili primorani da tužimo grad, jer nam je osporio kupovinu jednog objekta. Parnica još nije zavrsena, ali očekujemo da se i taj slučaj riješi u nasu korist, tim prije što je i Ministarstvo pravde u Vašingtonu podržalo našu tužbu.