GLOBUS

Bivši izraelski predsjednik Shimon Peres bori se za život

Dvije sedmice nakon što je doživio težak moždani udar

Fena

27.9.2016

Bivši izraelski predsjednik Shimon Peres bori se za život, saopćio je u utorak izvor blizak njemu, dvije sedmice nakon što je bivši čelnik doživio težak moždani udar.

- Situacija je veoma loša - izjavio je izvor, dodajući da su medijski izvještaji da su članovi porodice 93-godišnjeg političara pozvani da budu pokraj njegovog uzglavlja kako bi se oprostili s njim bili lažni.

- Oni su svo vrijeme bili uz njega - kazao je izvor.

Liječnici strahuju kako postoji rizik da će organi 93-godišnjaka prestati s radom, javile su tokom dana novine Jerusalem Post.

Ured laureata Nobelove nagrade za mir javio je u ponedjeljak da je on u stabilnom stanju. On je umiren sedativima kako bi se omogućilo njegovom mozgu da se oporavi što je moguće više nakon udara, iako su liječnici s vremena na vrijeme isključivali sedative kako bi procijenili njegovo sranje.

Peres je prebačen u kliniku u blizini Tel Aviva 13. septembra kada se požalio na glavobolju nakon jednosatnog govora. On je u bolnici pretrpio moždani udar na desnoj strani mozga.

Dominantna snaga u izraelskoj politici najmanje 60 godina, Peres je obavljao dužnost i premijera i predsjednika, a u široj javnosti je poznat po svojim naaporima ka uspostavi mira na Bliskom istoku.

Njegovu reputaciju mirotvorca osporili su neki, koji ukazuju na neuspjeh mirovnih sporazuma, kao i na masakr iz 1996. godine u Kfar Qani u Libanu, gdje je više od 1.000 civila ubijeno u objektu UN-a, prenosi dpa.