VIJESTI

Holandski vojnici podižu tužbu zbog "nemoguće misije" u Srebrenici?

Prema najavama advokata

Redakcija

27.9.2016

Blizu stotinu bivših holandskih vojnika koji su bili pripadnici UN-ovih snaga u Srebrenic moglo bi tužiti svoju državu jer ih je 1995. poslala u "nemoguću misiju", kako je u junu holandsko ministarstvo odbrane opisalo njihovu zadaću u enklavi Srebrenici, rekli su u utorak advokati, javlja Hina.

- Država je poslala te vojnike u nemoguću misiju i ondje ih napustila - rekao je advokat Michael Ruperti.

- To im je nanijelo mnogo štete, tjelesne, psihološke i financijske, kao i njihovim društvenim životima - objasnio je.

Jedini genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i danas budi prijepore u Holandiji.

Sredinom jula 1995. vojska bosanskih Srba osvojila je Srebrenicu, zaštićenu UN-ovu zonu koju su čuvali slabo naoružani holandski vojnici u sastavu UN-a te su se oni zatvorili u svoju bazu, pa isprva primili u nju hilajde izbjeglih muslimana.

Kada su bili pretrpani najprije su zatvorili vrata za novopridošle pa zatim dopustili bosanskim Srbima da odvedu izbjeglice i izdvoje muškarce i dječake te ubiju njih blizu 8.000.

Zbog Srebrenice je 2002. pala holandska vlada, a zemlja je postala prva država koja je odgovarala za djela UN-ovih mirovnih snaga kada je holandski sud presudio 2013. da je država odgovorna za smrt 300 dječaka i muškaraca iz BiH.

U junu je ministrica odbrane Jeanine Hennis-Plasschaert priznala na Dan veterana da je kasarna u Bosnu i Hercegovinu bila poslana "bez primjerene pripreme ... bez pravih sredstava, s malo informacija, da štite mir koji više nije postojao".

- Bila je to nerealistična misija, u nemogućim okolnostima - navela je.

Advokat Ruperti ističe da njegovi klijenti "još teško sudjeluju u društvenom životu" jer prošla su dva desetljeća od tada, a ljudi ih još na stadionu ili u kafiću zapitaju: "Pa zašto niste nešto poduzeli?".

- Njihov ugled kao vojnika i muškaraca narušen je jer ih je napustila holandska država - rekao je Ruperti.

Evropski sud za ljudska prava u četvrtak je odbacio zahtjev za progonom holandskih zapovjednika jer nisu spriječili smrt triju žrtava pokolja iz 1995.