KOLUMNE

Snažno naprijed!

Komentar dana

Evelin TRAKO

28.9.2016

Nekada su političari na gradilišta uoči izbora izvodili građevinske mašine, pa ih onda dan nakon izbora, pod krinkom noći, vraćali s terena. Sada je, potpuno je jasno, sve drugačije. 

I najveći pesimisti ne mogu ostati slijepi na energičnost i predanost lidera koalicije SDA-SBB-HDZ koji su se lično angažirali, ali i mobilizirali nadležne da se kapitalni projekti i veliki javni radovi počnu raditi neovisno o izbornim kampanjama, a u interesu građana.  

Primjera radi, menadžment "Autocesta FBiH“ isposlovao je obećanje direktora EBRD-a da je spreman finansirati gradnju cijelog Koridora 5C. Jučerašnje otvaranje tunela „Karaula“, čija je gradnja decenijama bila samo mrtvo slovo na papiru, jedan je od projekata koji su pokazatelj da će početak snažnog razvoja naše zemlje biti već danas, a njegov zamah uslijediti u godinama koje dolaze. 

Kako je to kazao Bakir Izetbegović, BiH je planinska zemlja, valja nama napraviti još stotinu tunela, jednostavno nema mjesta za inate, referendume, prepirke i tjeranje investicija, naprotiv! 

Prema realnim pokazateljima, ovo će postati najveće gradilište u regionu, a jedan od razloga zašto koalicija najviše insistira na infrastrukturnim i razvojnim investicijama jeste što građevina za sobom povlači još 42 druge privredne djelatnosti. Računica je prosta – što više infrastrukturnih projekata, više radnih mjesta, manje odlazaka na bauštele po bijelom svijetu. 

Svjesni su toga i lideri Izetbegović, Radončić i Čović, koji su proteklih dana održavali višesatne sastanke s ministrima i direktorima javnih kompanija upravo radi ubrzanja gradnje ovih projekata. Lideri su zasukali rukave, stavili sve na papir, a mjesta ima samo za one koji rade 24 sata dnevno. Sve to zasigurno će uliti dodatni optimizam mladima, spriječiti odlazak vrijednih ljudi koji će zajedno graditi i izgraditi zemlju Bosnu i Hercegovinu.