BIH

Radončić u Goraždu: Nećemo zaboraviti nijedan grad, a pogotovo grad na Drini

U prepunom Centru za kulturu

Al. B. - Al. Ti.

27.9.2016

U Goraždu je u prepunom Centru za kulturu održan centralni predizborni skup Saveza za bolju budućnost. Skupu su prisustvovali funkcioneri SBB-a, kandidati za Općinsko vijeće te zajednički kandidat za načelnika Muradif Kanlić, kao i delegacija SDA kao koalicionog partnera SBB-a te predsjednik ove stranke Fahrudin Radončić.

Intoniranjem državne himne i učenjem fatihe, te minutom šutnje palim braniteljima Goražda počeo je predizborni skup, a prvi se sa bine obratio predsjednik KO SBB Goražde Sanel Mušović.

Goraždanska prošlost

- S ponosom vam želim reći da ovu kampanju iznosimo dostojanstveno. Nismo nikog povrijedili, ničiji obraz oskrnavili. Ali, jesmo rekli činjenice da potrošeni moraju biti goraždanska prošlost. Koalicija SDA-SBB je donijela jedinstvo kod Bošnjaka. Predsjednik Radončić i ministri SBB-a stoje uz ovu koaliciju, a želio bih istaći i podršku predsjednika SDA Bakira Izetbegovića zajedničkom kandidatu za načelnika sa skupa koji je održan sinoć - rekao je Mušović.

Predsjednica foruma žena SBB BPK i kandidatkinja sa liste Vildana Bardak rekla je da je na listi SBB-a za Općinsko vijeće Goražde 30 kandidata, među kojima je 12 žena.

Obratio se i mladi kantonalni ministar Damir Dučić koji je u ime mladih kazao da je večerašnji skup dokaz da smo na pravom putu i "da ćemo 2. oktobra svi zajedno slaviti".

- Svjedoci smo izjava kako mladima treba dati šansu, a neki bi da i penziju dočekaju u načelničkoj fotelji. Sjetite se posječenih drvoreda punih kontejnera za prvi dan Bajrama, sjetite se desetina mojih vršnjaka koji su napustili BiH i dajte šansu mladim i obrazovanim ljudima - istakao je Dučić.

Video: Aldin TIRO

Nakon predstavljanja kandidata prisutnima se obraća nosilac liste Nihad Ćulov, ekonomista sa višegodišnjim iskustvom u privredi.

- Za nas će glasati oni koji su razumom obdareni, oni koji znaju da naša općina i kanton nisu samoodrživi, da zavise od pomoći viših nivoa vlasti. Muradif Kanlić je jedini čovjek koji ima tim iza sebe, čovjek koji zna da utakmicu dobija tim, a ne pojedinac - kazao je Ćulov.

Uslijedili su burni aplauzi za kandidata za načelnika koji je rekao da je uvidio da pojedinac i manja grupa može jedan grad odvesti u izoliranost.

- Nisam želio igrati za takav već sam izabrati najjači tim koji će ovaj grad povesti u bolju budućnost. Spreman sam raditi za dobrobit zajednice i dati svoj maksimum. Potrebno je u funkciju staviti sve naše potencijale i uvjeren sam da ćemo uz podršku viših nivoa vlasti i koalicije izgraditi bolje i prosperitetnije Goražde. Od šest kandidata za načelnika općine, ja sam jedini koji ima garancije da ću imati ruku podrške i prohodnost svih naših projekata. Nemojte da izdamo amanet šehida jer samo ujedinjeni možemo ostati na Drini. Mnogi će vam reći da sam mlad jer izgleda da mi je to jedina mahana. Jesam mlad, ali nisam neozbiljan. Jesak kratko u politici, ali nisam politička neznalica i znam donositi važne odluke - rekao je Kanlić.

Prisutnima se obratio i lider SBB-a Fahrudin Radončić koji se zahvalio građanima Goražda što su došli u velikom broju.

- Koalicija SDA-SBB je koalicija koja je stabilizirala politički situaciju u BiH. To je najjači patriotski blok koji je napravljen među Bošnjacima nakon preseljenja rahmetli Alije Izetbegovića i kao takav će još dugo vladati. Svugdje ćemo braniti naše ljude i BiH. Nemojte da vas neko plaši novim ratom. Prije sedam dana EU nam je praktički otvorila vrata i kroz nekoliko godina možemo biti ponosni članovi EU i NATO saveza. To je historijski rezultat ove koalicije - kazao je Radončić.

Video: Aldin TIRO

Puna podrška

On je dodao da neće zaboraviti nijedan grad, a pogotovo grad na Drini.

- Sad možemo brinuti jer smo dio vlasti. Imate mogućnost da birate između ljudi koji šetaju od stranke do stranke i mladih ljudi. Vaš budući načelnik iza sebe ima i mene i Bakira Izetbegovića i SDA i SBB i kantonalni i federalnu i državnu vladu. To je jučer obećao predsjednik Izetbegović, a obećavam i ja. Tamo gdje se ujedine plava i zelena boja nema prostora za crvene, narandžaste, neovisne. Ne budete li zadovoljni našim načelnikom, za dvije godine ja ću ga prvi pozvati da dadne ostavku. Ali, znam da neće biti tako, jer imaćete mladog, pametnog i uspješnog načelnika - rekao je Radončić.

Lider SBB-a zatražio je punu podršku za zajedničkog kandidata.

- Želimo i pobjedu u Općinskom vijeću gdje će SDA i SBB imati većinu i biti suport našem načelniku. Naš nijet je iskren, a takvima Bog pomaže. Nemojte da vas sitne varalice dezavuišu. Oni treba da odu i prepuste ovaj grad mnogo mlađima, pametnijima, ljepšima. Do pobjede! - poručio je lider SBB-a.