KOŠARKA

Šta je Stojanović uradio osim što je hodao o trošku reprezentacije?

Mevludin Delibašić, član Upravnog odbora KSBiH

E. JESENKOVIĆ

28.9.2016

Činjenica da se muška seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nije plasirala na Evropsko prvenstvo pokrenula je žestoke kritike, kako opravdane tako i one "ispod pojasa".

Među najglasnijim kritičarima je bivši direktor reprezentacije Igor Stojanović koji je, što u medijima, što na društvenim mrežama, "širio istinu o reprezentaciji", osuvši i žestoku paljbu po aktuelnom rukovodstvu Košarkaškog saveza BiH.

Kadetska titula

Čak je u jednom svom istupu na Facebooku Stojanović napisao da "Sejo Bukva, Mirsad Đonlagić, Aleksandar Fulurija, Mevludin Delibašić, Milan Plavšić uništavaju sve što se gradilo posljednjih pet godina".

Riječ je o članovima Upravnog odbora KSBiH, među kojima su jedan od pokretača KSBiH Mirsad Đonlagić, potom bivši reprezentativac Bukva, čiji je klub KK Koš praktično afirmirao najboljeg kadeta Evrope Džanana Musu, potom Delibašić, predsjednik najprijatnijeg iznenađenja u BiH kada je klupska scena u pitanju, ekipe Kaknja, aktuelnog viceprvaka naše države...

Za takve ljude ustvrditi da nešto uništavaju zaista je veoma hrabro, čak ih je optužio da su "bezobraznici koji imaju privatne klubove i koriste reprezentaciju da bi prodali još nekog igrača". Za komentar smo pitali Delibašića, koji je odgovorio jednako oštro.

- Kad već sebi daje pravo da nas proziva, ja bih pitao gospodina Stojanovića šta je to on u svom životu napravio na privrednom, poslovnom ili sportskom planu? Iza mene stoje uspješna firma i uspješan klub, a šta stoji iza njega? - pita se Delibašić.

Na konstataciju da se Stojanović, koji je smijenjen u aprilu, voli hvaliti kadetskom titulom prvaka Evrope, osvojenom prošle godine (iako nam je tada prijetilo izbacivanje sa šampionata u Litvaniji, jer nije bila plaćena kotizacija, koju su na kraju sakupili privatnici), Delibašić uzvraća riječima:

Uzimao plaću

- Ne shvatam šta je njegov doprinos u tome, osim što je išao o trošku reprezentacije na prvenstva i uzimao plaću od 1.000 maraka iako sam čuo da je pričao da će taj posao raditi volonterski...

Ako za Haruna Mahmutovića (bivši generalni sekretar, ostavku podnio u februaru, op. a.) mogu reći da je napravio neke dobre stvari, zaista ne znam šta mogu reći za Stojanovića? Neka on sam kaže šta je napravio za dobrobit košarke, privrede, u politici... Dok on to ne odgovori, nemam šta više pričati o ovoj temi - rekao je Delibašić.

Ne postoji odluka o imenovanju

Aktuelni predsjednik Upravnog odbora KSBiH Aleksandar Fulurija rekao nam je da se ne želi preko medija prepucavati s "minornim likovima". No, nešto direktniji bio je kad smo ga pitali je li istina da Stojanović nikad formalno nije bio ni izabran za direktora reprezentacije?

- To je tačno, ne postoji pismena odluka Upravnog odbora o imenovanju Stojanovića, iako je bila neophodna. Ko ga je tu držao i plaćao sve ovo vrijeme vjerovatno će morati odgovoriti on i oni koji su ga postavili - rekao je Fulurija.