VIJESTI

Radončić: Omogućili smo da zajedničku energiju usmjerimo ka stvaranju novih vrijednosti

Lider SBB-a na otvaranju tunela Karaula

E. T.

27.9.2016

Svečanim presijecanjem vrpce danas je svečano otvorena i puštena u promet novoizgrađena dionica magistralne ceste M.18. Kladanj - tunel Karaula - Podpaklenik na prijevoju Karaula.

Dionicu je otvorio predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, u prisustvu članova delegacije Vlade Federacije BiH, predvođenom premijerom Fadilom Novalićem.

Između ostalih, prisutnima se obratio i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, koji je čestitao cijelom timu koji je radio na izgradnji tunela.

- Posebno čestitam vrijednim radnicima, rukovodiocima građevinskih mašina, inžinjerima, projektantima bez čijeg znoja i krvničkog rada ovaj današnji događaj nije bio moguć. Kao što znate, stvaranjem nove koalicije nije postignuta samo politička stabilnost, već su SDA, SBB i HDZ omogućili da se nakon dužeg vremena zajednička energija umjesto ka borbi za fotelje okrene za stvaranje novih vrijednosti, radnih mjesta i bržem putu ka EU - rekao je Radončić.

 

Prema njegovim riječima, zahvaljujući prvenstveno ovoj narodnjačkoj koaliciji počeli su radovi na prvoj hidrocentrali nakon 40 godina, a u pripremi je više mega objekata za proizvodnju elekrične energije.

- Bosna i Hercegovina kreće u digitalizaciju, čime će se uštedjeti čak 100 milona KM, a u naredne dvije godine - ako Bog da - bit ćemo najveće gradilište u regionu. Građevina kao privredna grana za sobom vuče još 42 druge privredne djelatnosti. Zato nam je važno da još više gradimo što smo i obećali građanima. Razvoj svake države mjeri se razvojem putne infrastrukture, a aktuelna vlast ima koncept da stvori nove vrijednosti. Imamo realan plan kako bi ovaj tunel postao veoma važna tačka na budućoj brzoj cesti Sarajevo-Tuzla koja će brzo početi s gradnjom. Nekada sam bio iznimno sretan kada sam prisustvovao zgradama koje sam gradio kao investitor, a Bog mi je svjedok da je moja radost sada jednaka ili veća kada prisustvujem otvaranju ovog tunela koji će spasiti mozda hiljade života - dodao je Radončić.

Pjesma na poklon

Lider SBB-a je dodao da mu je Abdulah Sidran 2009. godine poklonio jednu kratku pjesmu, koju on sada poklanja graditeljima ovog tunela.

- Ona je jako važna, s obzirom i na ono što se dešava u RS i za ono što se danas dešava ovdje. Ona glasi: "Naš gospodaru, učini da se sasuši i ruke i duša onog koji ruši, naš gospodaru, obiljem na oba svijeta nagradi onog koji podiže i gradi" - kazao je Radončić.