VIJESTI

Dodik: Odazvat ću se na poziv Tužilaštva BiH, ali na teritoriji RS

Predsjednik RS-a održao konferenciju za medije

G. D.

27.9.2016

Predsjednik RS-a Milorad Dodik održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o pozivu na saslušanje u Tužilaštvo BiH.

- Odmah nakon održanog referenduma, pod pritiskom Bakira Izetbegovića meni je poslan poziv na saslušanje. Ja taj poziv još nisam dobio, možda je stiglo na kućnu adresu ali ja nisam vidio. Jedina odredba koja postoji za pravosuđe u Ustavu je vezana za Ustavni sud koji se nakon pet godina trebao riješiti stranaca i donijeti zakon - kazao je Dodik.

Istakao je da Sud "nije ništa uradio".

- Ništa nije urađeno, zadržani su stranci u Sudu a zakon nikada nije donesen. U tom pogledu, jasno je da su sud i Tužilaštvo neustavni- .

Kazao je da će se odazvati pozivu Tužilaštva, ali uz jedan uslov.

- Odazvaću se pozivu Tužilaštva, ali ne u Sarajevu nego bilo gdje u RS-u. Neka odrede lokaciju bilo gdje u RS-u, spreman sam dati izjave glede ove cijele farse. Ja sam zadužen da predstavljam RS i njeno jedinstvo koje se odražava kroz funkcionisanje institucija sistema. Ono što sam mogao da čujem danas u medijima, rečeno je da je moja krivica jer podržavam referendum - kazao je Dodik.

Dodao je da niko od drugih organizatora referenduma nije dobio poziv.

- Niko od drugih nije dobio poziv na saslušanje. Ja sam spreman da dam izjavu, a kao predsjednik RS-a u radim posao koji snosi pun odgovornosti. Neću otići u federalno Sarajevo, ali sam spreman bilo gdje u RS-u doći i dati tu izjavu - kazao je Dodik.