VIJESTI

Svečano otvoren tunel Karaula - brži i sigurniji put između Sarajeva i Tuzle

Novoizgrađena dionica magistralne ceste M.18. Kladanj - tunel Karaula - Podpaklenik

E. T.

27.9.2016

Presjecanjem vrpce danas je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u prisustvu članova delegacije Vlade Federacije BiH na čelu s premijerom Fadilom Novalićem svečano otvorio i pustio u promet novoizgrađenu dionicu magistralne ceste M.18. Kladanj - tunel Karaula - Podpaklenik na prijevoju Karaula.

Otvaranju su prisustvovali i direktor JP Ceste Federacije BiH Ljubo Pravdić, federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević te delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Tunel Karaula se nalazi na cesti M18, dionica Kladanj - Podpaklenik preko prijevoja Karaula, dužine 902 metra, s tunelom za evakuaciju dužine 435 metra i otvorenim dijelom trase ispred i iza tunela, ukupne dužine 1.195 metar. S obzirom da još nije implementirana treća faza izgradnje, puštanje u promet tunela Karaula ne bi bilo moguće tako da je, nakon završetka ugovorenih radova druge faze, pristupljeno izgradnji privremenih priključaka na magistralnu cestu M-18 kako bi tunel bio stavljen u funkciju.

Nakon kompletiranja svih faza izgradnje magistralna cesta M-18 će na novoizgrađenom dijelu dobiti potpuno novu trasu, a privremeni priključak će biti ukinut.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić kazao je da se radi o vrlo značajnom projektu.

- Putni pravac M18 vrlo je značajan koji je bio opterećen uskim prevojima, nedovoljnom širinom prometnice te relativno velikim usponima. Upravo zbog spomenutag federalno ministarstvo je dalo odobrenje za rehabilitaciju ovog pravca, koje je provelo javno preduzeće "Ceste Federacije". Dionica je finansirana iz kreditnih sredstava EIB-a i GSM licence, a bitno je naglasiti da će se u sljedećem periodu nastaviti izgradnja dionice ceste koja će spojiti M18 sa danas otvorenom dionicom. Završetak projekta će poboljšati prometnu povezanoti Tuzle i Sarajeva, skratiti putovanja. Mi ćemo nastaviti s modernizacijom cesta Federacije BiH, te se nadam da ćemo uskoro imati još dionica spremnih za otvaranje - kazao je Lasić.

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da je izgradnja putne infrastrukte jedan od osnovnih prioriteta svih vlada, a naročite ove.

- kKoalicioni partneri su se dogovorili da ubrzaju gradnju cesta i autoputeva. Namjera je da u sljedećih pet do šest godina završimo Koridor 5C, zatim brze ceste od Tuzle do Bihaća i Goražda, i da skratimo vrijeme, mi to kažemo na polovini, znači da povežemo BiH. Primjer je ova cesta koj povezuje dva ekonomski i stanovništvom najnapučenija mjesta. Na ovaj način je umanjena agonija vozača koji Karaulu ne pamte po dobrom - kazao je Novalić.