VIJESTI

Ruski mediji: Dodik u sukobu sa svijetom, uvlači i Srbiju i Rusiju, nema bezuvjetnu podršku Moskve

Moskovski dnevnik "Kommersant" o referendumu o danu RS

(E. Ma.)

27.9.2016

Referendum u RS, održan uprkos zabrani Ustavnog suda BiH, prijeti jačanjem konfrontacije međunarodne zajednice i predsjednika RS Milorada Dodika.U taj sukob mogu biti uvučene i Srbija i Rusija, ocenjuje moskovski dnevnik "Kommersant".

List piše da međunarodna zajednica ne smatra da je praznik dan RS legalan i da se, kao i Bošnjaci, boji da je ovaj referendum probni balon za kojim slijedi referendum o izlasku RS iz sastava BiH.

"Kommersant" dodaje da je Dodik samo ojačao te bojazni, nazivajući poslije referenduma RS državom i ne isključujući mogućnost održavanja referenduma o samostalnosti.Kako se navodi, međunarodna zajednica našla se u složenom položaju, jer ne može da ignorira referendum i dodaje da će oštro kažnjavanje RS samo ojačati napetost u regionu. 

List piše da je najrealnija mogućnost izolacija samog Dodika i podrška manje radikalnih oponenata unutar RS.

- U slučaju realizacije takvog plana u konfrontaciju međunarodne zajednice i predsednika RS mogu biti uvučene Srbija i Rusija, na čiju podršku računa Dodik - piše "Kommersant".

Navodi se i da Moskva izbjegava bezuvjetnu podršku Dodiku, pošto se Kremlj nakon sastanka Dodika sa Vladimirom Putinom ograničio na kratko saopćenje o susretu, gdje nema ni riječi o referendumu ni o podršci. 

- To može da znači da je Moskva, poslije Beograda izabrala da ne ulazi u direktne sporove oko referenduma u RS i njegovih posljedica. Jer, podrška Dodika bi za nju značila ne samo dobijanje novog povoda za svađe sa Zapadom, već i zauzimanje jače prosrpske pozicije od one koju zauzima sama Srbija, za Rusiju glavni partner na Balkanu - piše "Kommersant".