VIJESTI

Drljača i Bukvarević s misijom MMF-a

Razgovarano o aktuelnim problemima

Avaz.ba

27.9.2016

Federalni ministar rada i socijalne politike i zamjenik premijera FBiH Vesko Drljača primio je delegaciju Misije Međunarodnog monetarnog fonda, na čelu sa šefom Misije Nadeenom Ilahijem.

Razgovarano je o reformi penzionog sistema, radnog zakonodavstva, reformi u oblasti civilnih invalidnina i civilnih žrtava rata, kao i o novom zakonu o državnoj službi.

Istaknuto je kako reforma penzionog sistema obuhvaća set propisa koje je potrebno donijeti, Zakon o PIO, Zakon o uvezivanju radnog staža, Zakon o dobrovoljnom osiguranju, izmjene i dopune propisa kojima se regulišu oblasti  poreza i doprinosa, te mjere i aktivnosti u cilju stabilizacije PIO.

Ukazana je potreba i uspostava jedinstvenog Registra korisnika gotovinskih naknada na koje se ne uplaćuju doprinosi, na nivou Federacije BiH, uključujući baze podataka pri federalnim ministarstvima rada i socijalne politike i za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, te na lokalnim nivoima vlasti, što bi u konačnici imalo utjecaja u preciznijem formiranju budžeta, a samim tim bi se mogli utvrditi bespravni korisnici istih socijalnih davanja. Stoga je potrebno isti zakon što prije dostaviti u parlamentarnu proceduru.

Razgovarano je o aktivnostima na reformi radnog zakonodavstva, što uključuje Zakon o radu, Zakon o zaštiti na radu, Zakon o štrajku, Zakon o Ekonomsko-socijalnom vijeću, Zakon o izmjeni i dopuni Zakona u posredovanju i zapošljavanju, kao i mjere koje se odnose na stvaranje pravno-tehničkog okvira za oblast zapošljavanja.

Bilo je riječi o Zakonu o državnoj službi, kao i o mjerama i aktivnostima koje Ministarstvo čini njegovoj realizaciji. Konstatirano je da je saradnja Ministarstva s Misijom MMF-a otvorena i konstruktivna u svrhu stabilizacije stanja u navedenim oblastima, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

I federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević se jučer popodne sastao s Misijom Međunarodnog monetarnog fonda za Bosnu i Hercegovinu, na čelu sa šefom Misije Nadeemom Ilahijem.

Razgovarano je o ključnim rezultatima revizije boračko-invalidskih naknada, izvršenju Budžeta u dijelu naknada za ratne vojne invalide i nosioce ratnih priznanja i o provođenju Zakona o prijevremenom i povoljnijem penzionisanju pripadnika odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Ministar Bukvarević je upoznao predstavnike Misije s dodatnim zahtjevima boračkih kategorija koji se odnose na određena prava iz Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, radnog materijala Zakona o pravima demobilisanih boraca i Zakona o prijevremenom i povoljnijem penzionisanju. Pri tome je potvrdio stav da dostignuti stepen prava boračkih kategorija neće biti umanjivan, te da je namjera resornog ministarstva da nove zahtjeve boračkih kategorija rješava unutrašnjom preraspodjelom iz ušteda postojećih sredstava.

bukvarevic
Članovi Misije MMF-a su na stajalištu da ne može biti povećavan dosadašnji nivo budžetskih sredstava koja se izdvajaju za boračke kategorije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Saradnja Misije MMF-a i resornog ministarstva će biti nastavljena u skladu s potpisanim aranžmanom Bosne i Hercegovine i Međunarodnog monetarnog fonda.

Sastanak kao što je bio današnji je, inače, uobičajena praksa prilikom posjete delegacije Misije MMF-a Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.