KOLUMNE

Spustio tenzije

Ličnost dana Mladen Ivanić

E. T.

27.9.2016

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić svojim izjavama umnogome je spustio tenzije koje su prethodnih dana dosezale neviđene razmjere, a u vezi s neustavnim referendumom u RS, pa čak i spominjanjem rata od nekolicine neodgovornih političara. 

Ivanić je prvo kazao da je narod u BiH daleko pametniji od svojih lidera, pa neće niko ratovati. Onda je dan uoči referenduma za naš list kazao da će izaći na glasanje da bi „pokazao svu apsurdnost svega što se dešava u vezi s tim“, dok je prilikom izlaska na glasačko mjesto u Banjoj Luci dodao da „svako ko pomišlja na neke druge referendume, on u tome neću učestvovati“, naglašavajući da bi to „bio politički avanturizam“. 

Ivanić je svojim izjavama pokazao i da je opozicija u manjem bh. entitetu bila talac političke tvrdoglavosti predsjednika RS Milorada Dodika i da su dovedeni u ćorsokak.  

Koliko god se u javnosti stvarao utisak da su „svi isti“, ponašanje Ivanića temeljeno je na racionalnom viđenju države BiH. Za razliku od jeftinog populizma, ratnohuškačkih izjava, Ivanić radije razgovara o ekonomskom napretku BiH, evropskom putu naše zemlje, a itekako je svjestan da referendumske avanture ozbiljno mogu destabilizirati region, što nikome nije u interesu i od čega strepi i Evropa.