SARAJEVO

Vogošća: Čak osam vijećnika promijenilo politički dres (FOTO)

"Preletači" oborili rekord u OV

E. DRAGUNIĆ

26.9.2016

Mijenjanje stranaka izabranih vijećnika u općinskim vijećima u općinama u KS tokom četverogodišnjeg mandata nije rijetkost. Uglavnom se za promjenu stranke odlučuju jedan ili dva vijećnika ukupno u jednom mandatu.

Promjena dresova

Međutim, u Općinskom vijeću (OV) Vogošća u mandatu 2012. - 2016. čak osam vijećnika je promijenilo stranački dres. Otkako postoji OV Vogošća, nije se desio tako veliki broj preleta iz jedne političke partije u drugu, kao u mandatu 2012. - 2016. S obzirom da ovaj saziv OV-a ima ukupno 25 vijećnika to znači da ih je skoro trećina mijenjalo stranke.

fuad-abaspahic munib-sivac111

Abaspahić i Sivac: Promijenili tri stranke

Kako nam je ispričao Tarik Curić, predsjednik Općinskog odbora SBB-a Vogošća, rekorderi po broju promjene stranačkih dresova su Fuad Abaspahić i Munib Sivac koji su tokom posljednjeg mandata promijenili čak tri političke stranke. Krenuli su iz Socijaldemokratske unije (SDU), zatim prešli u Uniju socijaldemokrata, a mandat završavaju kao članovi SDP-a BiH.

- Ferid Otajagić i Redžo Briga svoje mandate su započeli kao vijećnici Stranke za BiH, a završit će ga kao članovi SDA. Tu su zatim Ilijaz Pilav i Eno Gljiva koji su u OV izabrani kao članovi SDP-a, a svoj četverogodišnji mandat okončat će zastupajući interese DF-a - kaže Curić.

ferid-otajagic redzo-briga-desni

Otajagić i Briga: Iz SBiH u SDA

Još dvojica vijećnika svoj mandat završavaju kao članovi DF-a, Senada Senka Kasumagić, koja je na to mjesto prije četiri godine izabrana kao vijećnik Naše stranke i Nijaz Štitkovac koji je mandat započeo kao vijećnik SBB-a.

Kako kaže Curić, razlozi za "prelet" nisu tako duboki i uglavnom su rezultat ličnih interesa.

ilijaz-pilav eno-gljiva

Pilav i Gljiva: Prešli iz SDP-a u DF

Vijećnici - preletači zadržali su stolice u komisijima koje su im dodijeljene tokom mandata. Osim gospodina Otajagića, svih sedam "preletača" nalaze se na listama za oktobarske općinske izbore. Pitanje je hoće li, ukoliko opet budu izabrani, i dalje nastaviti mijenjati partije i dresove te i svoje nove političke domaćine ostaviti kratkih rukava - zaključuje Curić.

senada-senka-kasumagic nijaz-stitkovac

Kasumagić i Štitkovac: Završavaju kao članovi DF-a

Pokušali smo od vijećnika koji su mijenjali stranke dobiti komentar zašto su to uradili.

tarik-curic111

Curić: Lični interesi 

Na naše pozive mnogi nisu odgovarali, a samo je Munib Sivac za naš portal progovorio zbog čega je mijenjao stranke. Smatra da je rukovodstvo stranke odgovorno za ovakve poteze izabranih vijećnika.

Krivo rukovodstvo

Rukovodstvo nije uradilo posao kako treba i to je bio raspad. Mi smo otišli u manju stranku, podigli smo je i napravili rezultat. Kad je SDP pao mi, SDU, s njima smo se ujedinili i to je to. Motiv da se nešto hajruje to nikako nije. Mi kolektivno to radimo ja nisam pojedinac. Imamo ekipu od Stranke za BiH pa sve do sada ljudi koji nas prate – kaže Sivac.

Odgovornost prema građanima

Klub vijećnika SBB BiH Vogošća dobronamjerno daje sugestiju građanima da daju povjerenje lokalnim političarima koji su ostali dosljednji svojoj političkoj ideji tokom cijelog mandata, bez obzira iz koje političke opcije dolaze.

- Prijenos mandata po pravilima CIK-a je legalan čin, ali se postavlja pitanje moralnosti tog čina i odgovornosti prema građanima koji su im povjerili mandat. Slični izborni zakoni na snazi su i u zemljama EU, ali je moralno pravilo da se mandati vraćaju političkoj partiji pod čijom zastavom je osvojen na izborima - kazao je Curić.