BIH

U četvrtak počinje volonterska akcija "72 sata bez kompromisa"

Od 29. septembra do 2. oktobra

Redakcija

26.9.2016

Od 29. septembra do 2. oktobra bit će realizirana četvrta volonterska akcija 72 sata bez kompromisa u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih (NCM) Ivan Pavao II., koja će u Godini milosrđa kroz projekte mladih biti posvećena promociji župnog Caritasa.

Volontirajući i ove godine pod geslom volontiRAJ NA ZEMLJI, mladi će imati mogućnost bolje upoznati sebe, odvojiti vrijeme za sebe i one kojima je pomoć itekako potrebna te se osjećati korisnima i odgovornima u svojoj lokalnoj zajednici kroz rad u humanitarnim, ekološkim, kreativnim, karitativnim, duhovnim i edukativnim projektima.

Unatoč svakodnevnim odlaskom mladih iz Bosne i Hercegovine trubuhom za kruhom u neku "obećanu" zemlju, mladi koji su ostali u našoj državi spremni su "zasukati" svoje rukave, razbiti predrasude i priče kako je bolje džaba ležati, nego džaba raditi.

unnamed-1

Da Bosna i Hercegovina unatoč svakodnevnom gubitku mladih još uvijek ima odlučne mlade koji su odlučili ostati u svojoj domovini i raditi za dobrobit iste, potvrđuje i činjenica da će se na četvrtoj volonterskoj akciji mladih pod nazivom „72 sata bez kompromisa“ koju organizira Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ okupiti više od 1 000 mladih koji će na više od 65 projekata raditi s djecom u vrtićima, djecom s poteškoćama u razvoju, staračkim domovima, ekološkim projektima, uređivanju školskog dvorišta, javnih površina, kreativnim radionicama, prikupljati hranu u Konzum trgovačkim lancima i još mnogo toga.

Svoje slobodno vrijeme, sposobnosti, talente tijekom tri dana trajanja akcije mladi iz Bosne i Hercegovine posvetit će onima kojima je pomoć itekako potrebna s ciljem vraćanja vjere u dobro, vjere u ljude i vjere u ljubav, zajedništvo i dobro sutra.

Beskompromisnim pomaganjem potrebitima mladi će pokazati kako unatoč potreškoćama življenja u BiH, mladi su ti na koje uvijek možemo računati te nikad ne prestaju djelovati i njegovati socijalnu i humanitarnu dimenziju, saopšteno je iz ove organizacije.