BIH

Obogatit ćemo turističku ponudu i razvijati privredu

Edin Hozan, kandidat SDA, SBB i SBiH za načelnika Jajca

Avaz.ba

26.9.2016

Zajednički kandidat za načenika Općine Jajce ispred SDA-SBB-SBIH Edin Hozan, diplomirani inženjer mašinstva,  rođen je 6.novembra.1973. godine. u Jajcu. 

Za načelnika Općine Jajce izabran je na lokalnim izborima 2012., a 2015. godine potvrđen mu je novi mandat za predsjednika OO SDA Jajce i na posljednim izborima za KO SDA SBK izabran je za potpredsjednika Kantonalnog odbora SDA SBK Travnik.

U razgovoru za „Avaz“ ističe da je zadovoljan urađenim tokom svog mandata.

-Uradili smo mnogo posla, mnogo velikih projekata je pokrenuto i realizovano i to na području cijele opštine i u raznim oblastima, počevši od infrastrukture, turizma, poljoprivrede, obrazovanja, sporta, podrške mladima i NVO. 

Trebalo bi mi mnogo vremena da ih se prisjetim i nabrojim, ali mislim da naši sugrađani znaju šta smo sve radili i uradili u proteklom mandatu i nadam se da će mi ponovo dati povjerenje, kaže Hozan.

Naglašava da ima velike planove i za budućnost općine.

- Prije svega predan i iskren rad i zalaganje za naše Jajce, a u mom programu je mnogo novih projekata za koje smo stvorili pretpostavke za realizaciju i želim ih realizovati u narednom mandatu, ali i novih ideja.

Posebno ću se baviti privredom i zapošljavanjem i to planiranjem i izgradnjom poslovne zone, zatim dodatnim rasterećenjem privrede iz nadležnosti općine, daljim razvojem turizma i obogaćivanja turističke ponude našeg grada. Uostalom, u ovom mandatu smo usvojili strategiju razvoja naše opštine za narednih 10 godina i taj, veoma ozbiljni dokument, je moja vodilja i bit će i u narednom mandatu, ističe načelnik Hozan.

Podhitno trebamo smanjiti trend sve većeg iseljavanja Jajčana van BiH.

- Nema jednostavnog odgovora na ovo pitanje. To je sigurno veliki izazov sa kojim se suočava cijela zemlja pa i region. Analizirajući ovaj problem može se zaključiti da odlasci iz Jajca, vrlo često, nisu iz ekonomskih razloga, nego su, mogu slobodno reći, iz nepoznatih razloga, tako da je teško ili gotovo nemoguće dati jednostavan odgovor. Naravno, ovo nije problem kojim se treba baviti sama lokalna zajednica nego svi nivoi vlasti u BiH zajedno. U svakom slučaju ja ću raditi na realizaciji mog programa i nadam se da će se pozitivnim efektima, kaže Hozan.

Fenomenu „dvije škole pod jednim krovom“ je jedno od pitanja koja posebno brinu Hozana.

- Vrlo sam nezadovoljan stanjem u oblasti školstva i o tome sam često govorio. Naravno da fenomen koji imamo već godinama smeta svim iskrenim i dobronamjernim građanima. Međutim, Vi znate da je školstvo u nadležnosti kantona i da lokalne vlasti ne mogu odlučivati o ovim pitanjima. Mi smo tu da pomognemo izgradnju školskih i pratećih objekata. To smo radili u proteklom periodu i radit ćemo i dalje, kaže Hozan.

Veliki zadaci i poslovi očekuju nas u narednom periodu.

- Jedan veliki problem je već spomenut, odlazak stanovništva i rekao sam šta mislim o tome. Osim toga ja bih izdvojio još nekoliko vrlo važnih oblasti koje je potrebno rješavati u narednom periodu i to što prije.

Prije svega to je oblast privrede i zapošljavanja, zbrinjavanje komunalnog otpada na bolji i ekološki prihvatljiviji način, zatim zbrinjavanje pasa lutalica, centralno grijanje u gradu, prečistač otpadnih voda, rješavanje privatiziranih objekata, a koji nisu u funkciji i još gore nalaze se u ruševnom stanju itd. 

Sve su to veliki zadaci i poslovi koji nas očekuju u narednom periodu. Na nekima se već radi, a za neke imam plan samo je potrebno osigurati finansijska sredstva i morat ćemo zatražiti pomoć i viših nivoa vlasti, ali ih takođe spremamo za evropske fondove koji su kako vidimo sve izvjesniji za BiH, govori Hozan.

Naglašava da se namjerava i u naredne četiri godine, ako mu građani ponovo ukažu povjerenje, posvetiti razvoju turizma.

- Naš grad ima dosta prednosti, možda je bolje reći predispozicija koje ću nastojati iskoristiti i staviti u funkciju razvoja u narednom mandatu. Prije svega to su prirodne ljepote i kulturno naslijeđe za razvoj turizma. 

- Ovdje je zbilja neograničen prostor. Dosta smo projekata započeli ali moramo još više i još ozbiljnije shvatiti mogućnosti koje su nam na raspolaganju u oblasti turizma. Tu mogu biti uključeni mnogi naši građani. Povećanjem ponude smještaja, proizvodnje zdrave hrane, finih specijaliteta u ugostiteljskim objektima itd. 

- Zatim hidropotencijali rijeke Vrbas i to je nešto što može biti veliki investicijski pokretač u narednom periodu u Jajcu, samo treba kontrolisati taj proces. Naravno oblast poljoprivrede u stočarstvu, plasteničkoj proizvodnji i voćarstvu ima mogućnost da se razvija, a onda instalacija prerađivačkih kapaciteta mlijeka te voća i povrća može dati dobre rezultate za zapošljavanje. Mi još privatnom kapitalu nismo ponudili modernu poslovnu zonu i to će mi biti glavni zadatak u narednom periodu. Izgradnjom poslovne zone stvorit ćemo povoljan ambijent i privući, nadam se, zdrave investicije u grad. Naravno, u gradu već postoje vrlo zdrvi ozbiljni proizvodni pogoni, da im ne spominjem imena, koji se već šire i treba im dati priliku da to rade i dalje i na taj način isoristiti već postojeći zdravi potencijal", rekao je. 

Većina njih imaju trend rasta i povećanja vlastite proizvodnje i mi to moramo znati podržati, govori za kraj Edin Hozan, zajednički kandidat za načenika Općine Jajce ispred SDA, SBB, SBIH na predstojećim Lolaknim izborima.