ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

U Kaknju podzemni kontejneri za prikupljanje otpada

Na deset lokacija

Fena

26.9.2016

Na deset lokacija u Kaknju su pušteni u funkciju podzemni kontejneri za prikupljanje komunalnog otpada, koji će omogućiti efikasnije prikupljanje otpada iz domaćinstava i znatno poboljšati čistoću u gradskom području.

Prema riječima načelnika Nermina Mandre ovaj projekt je mnogo značajniji od iznosa sredstava koji je utrošen za njegovu realizaciju, jer se radi o domaćoj ideji i izvođačima radova.

"Mi smo se plašili da će to biti neke velike cifre, ali je iznos ispod svih naših očekivanja. Posebno nas raduje što je ovo baš ono kako kažu '387 projekt', dakle sve je rađeno u Kaknju, i nakon provedene procedure nabavke i izrade podzemnih kontejnera danas smo jako zadovoljni što ovaj projekat privodimo kraju. Očekujem da će u ekološkom i komunalnom smislu ovo biti jedan vidan napredak i vjerujem da ćemo od danas kreirati nove standarde u zbrinjavanju komunalnog otpada", istakao je Mandra.

Ukupna vrijednost investicije je 107.000 KM i ukoliko se ovaj projekt pokaže u praktičnoj primjeni u Kaknju planiraju nastaviti s gradnjom na velikom broju lokacija.

Već sada postoji interes da se projekt primjeni i u drugim sredinama u Bosni i Hercegovini, Kakanjci će, kažu, sa zadovoljstvom svim zainteresiranim ustupiti projektnu dokumentaciju i svoja iskustva. U principu radi se o postavljanju velikih čeličnih kanti s poklopcem u ugrađena armirano-betonska okna, sa posebnim sistemom zaključavanja, tako da pristup podzemnoj kanti imaju samo radnici nadležnog komunalnog preduzeća.